Природният газ драстично да поскъпне от 1 октомври са предложили от работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи bTV.

На 10 септември от "Булгаргаз" поискаха природният газ да поскъпне. В предишни такива случаи експертите от КЕВР обичайно са редуцирали искания скок. Сега препоръчват поскъпването да се одобри.

"Булгаргаз" се ограничи до 14% по-скъп газ

"Булгаргаз" се ограничи до 14% по-скъп газ

Преди месец прогнозираха 15% поскъпване

Разискването на проекта за увеличение на цената на природния газ ще бъде по време на открито заседание на комисията на 25 септември.

Докладът предвижда повишение с почти 14 процента.

Документът ще бъде разискван на открито заседание на комисията на 25 септември. Причината - очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта че пред третото тримесечие на годината дружеството е продавало на загуба.

Русия ни поканила да разговаряме за цената на газа

Русия ни поканила да разговаряме за цената на газа

Председателят на КЕВР очаква по-добри условия за България

Ако КЕВР окончателно разреши поскъпването, по закон ще се наложи и нова актуализация на тарифите за парно и електроенергията от топлофикаците. Изчисленията сочат, че при 14% скок на природния газ, парното ще поскъпне с почти 10%. Ще поскъпне и топлата вода.

Това ще бъде четвъртото поредно увеличение на цената на природния газ от началото на годината.

През юли заради поскъпването на природния газ с малко над 10% цената на парното в страната веднъж беше повишена средно със 7,33% и като се добави още едно увеличение от 1 октомври реалното повишение за абонатите тази зима ще е над 15%, изчисляват от националната медия.