Държавната компания "Булгаргаз" поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на природния газ да поскъпне с 13.89% от месец октомври.

Това става ясно от окончателното решение на дружеството относно цената на газа за следващото тримесечие на годината.

Увеличението се дължи на по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за ІІІ-то трим. на 2018 г., по-ниска от разходите за доставка, мотивират искането си от "Булгаргаз".

Предложението, внесено в КЕВР е да се утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2018 г. в размер на 456,65 лв./хм3 или в размер 43,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

В сравнение с утвърдената за трето тримесечие на 2018 г. цена, предложената за утвърждаване цена за ІV-то тримесечие на 2018г. се изменя както следва:

  • увеличение с 13,89 % или 55,70 лв./хм3;
  • увеличение с 14,87 % или 5,62 лв./MWh
"Булгаргаз" очаква поскъпване на газта с 15% от октомври

"Булгаргаз" очаква поскъпване на газта с 15% от октомври

Окончателното предложение пристига в КЕВР след месец

Припомняме, преди месец от дружеството съобщиха, че прогнозното увеличение на цената на природния газ е 15%. Председателят на Комисията Иван Иванов тогава призна, че на практика КЕВР няма сериозни инструменти за въздействие върху цената на природния газ.

За миналото тримесечие КЕВР призна увеличение от 10.81%, при поискани от дружеството 18%

КНСБ: Обедняваме трайно. С 2,3% се увеличава издръжката на живот

КНСБ: Обедняваме трайно. С 2,3% се увеличава издръжката на живот

С около 2.6% ще се увеличат разходите за гориво за отопление, топла вода, осветление