Поставя се под риск функционирането на АЕЦ Козлодуй за следващите 5 години. Това предупреди пред БНТ бившият енергиен министър Александър Николов.

Според него въпросът е дали централата ще е зависима от руското гориво. Той припомни, че централата е обект на националната сигурност. Николов се обяви за диверсификация на горивото. Според него кабинетът на Гълъб Донев се опитва да направи АЕЦ Козлодуй зависима от руското гориво до 2030.

Лобираме за това АЕЦ Козлодуй да е независима от руското гориво, отговори той на обвиненията, че лобира за Уестингхаус. Александър Николов смята, че у нас някой се страхува от независимост от Русия. Той посочи, че в момента има само два доставчика на ядрено гориво - Русия и Уестингхаус.

За двете тарифи за битовите потребители за тока, Николов изтъкна, че е въпрос на манталитет в рамките на един ден да се променят решения. Битовите потребители потребяват само 15% от тока. Основният потребител е индустрията и там трябва да са мерките. Вместо да се говори за две тарифи, трябваше да се говори за енергийна бедност, отсече Николов.

Росен Христов оттеглил двете тарифи, за да не ги дъвчат политически

Росен Христов оттеглил двете тарифи, за да не ги дъвчат политически

А и вече нямало нужда от тях – цените падат