България подписа меморандум с Гърция, Румъния и Унгария за реализацията на Вертикален газов коридор. Документът беше подписан от представители на газовите компании - "Булгартрансгаз" ЕАД, ICGB AD, DESFA S.A., FGSZ LTD и SNTGN TRANSGAZ S.A. Това се случи по време на провелата се днес, 19 юли съвместна среща в Букурещ.

Припомняме, че през септември 2016 г. енергийните министерства на България, Гърция, Румъния и Унгария подписаха меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор в рамките на заседание на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

Целта на настоящия меморандум е сътрудничество между газовите компании за реализацията на коридора за двупосочен пренос на природен газ, който свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария.

Страните се съгласяват, че настоящият меморандум ще служи за засилване на бъдещото сътрудничество по отношение на анализа на възможността за изграждане на необходимата газопроводна система.

Отчитайки географското разположение на четирите страни, подобряването на националните им инфраструктури и изграждането на липсващите междусистемни връзки, ще допринесе за постигане целите на Европейския енергиен съюз.