От "Продължаваме промяната - Демократична България" искат утре да изслушат служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за акцията на Европейската прокуратура в у нас. По-рано пред деня стана ясно, че Европрокуратурата е влязла в "Булгартрасгаз". Липсва обаче информация разследването на прокуратурата за какво се осъществява точно - предположения се появиха за договора с турската компания "Боташ" или за разширението на газовото хранилище в Чирен.

Депутатите от ПП-ДБ, членове на енергийната комисия, искат Владимир Малинов да се яви утре на заседанието на комисия и да даде повече информация. Според публикацията на официалната страница на ПП-ДБ във фейсбук разследването е за Чирен. Припомняме, че Малинов в момента е служебен министър, но преди това в продължение на години ръководеше именно държавната компания "Булгартрансгаз".

Днес по време на акцията на европейската прокуратура служебният министър Малинов се намираше в Гърция, откъдето обяви за пореден път, че терминалът за втечнен газ в Александруполис ще заработи на 1 октомври. 

Чирен увеличава капацитета си до 1 млрд. кубически метра газ

Чирен увеличава капацитета си до 1 млрд. кубически метра газ

Продължава разширението на проекта

Депутатът Радослав Рибарски, член на енергийната комисия, е притеснен, че скандалните договори, подписани по време на служебните правителства продължават да се трупат.

Сигналът за проблеми и съмнение за корупция по отношение на проекта за разширяване на Чирен не е нов за Рибарски, който припомня, че още в началото на тази година от Българския енергиен и минен форум са алармирали, че има притеснителни моменти в процедурите. Техен е сигналът и до комисията по енергетика в Народното събрание с предупреждение за "сериозни опасности" за технологично компрометиране на хранилището "Чирен" поради непрофесионалните и съмнителни действия на ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД".

Опасенията са, че новите сондажи, свързани с разширението на газохранилището, се изграждат от подизпълнители със "спорен професионален опит" при сондиране на наклонено-насочени сондажи в условия на дефицит на пластово налягане. С цел спестяване на средства подизпълнителят е предприел промяна на сондажите, но според БЕМФ това може да компрометира и сегашните обеми на съхранение.

Изготвеният доклад за предлаганата подмяна е предмет на вътрешен одит в "Булгартрансгаз", възложен от изпълнителния директор на дружеството. Заключенията от същия са скандални и би следвано да са предмет на прокурорско разследване", се казва още в сигнала на БЕМФ.

Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"
Обновена

Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"

Претърсват се адреси в София, Сливен и Козлодуй

Много се надявам, че Европейската прокуратура ще стигне до крайната стъпка на това разследване, каза пред журналисти Кирил Петков преди заседание на парламентарната група на ПП-ДБ. "Ние сме били свидетели на много започнати разследвания, трябва да се стигне до край, посочи той, цитиран от БТА. Нека да коментираме, когато това се случи, но от наша гледна точка явно има защо те да са там. Не знаем точната причина дали е "Боташ", дали е "Чирен", дали са други неща, но нека да видим, че Европейската прокуратура си свършва работата, добави Петков.