Европейската прокуратура разследва "Булгартрансгаз", съобщи БНР. Информацията е потвърдена за националното радио от МВР.

Рано тази сутрин полицията е осигурила достъп на разследващите до газовия оператор. Европрокуратурата разследва проекти, които се осъществяват с европейско финансиране.

За момента от "Булгартрансгаз" не съобщават официално какъв е поводът за проверката.

Според bTV разследването е свързано с турската газова компания "Боташ", която се проверява от Европейската комисия от няколко седмици. От Брюксел отказват коментар за акцията в "Булгартрансгаз". За момента не е известно колко души участват в нея.

Припомняме, че дългогодишен директор на "Булгартрансгаз" бе настоящият енергиен министър Владимир Малинов.

По време на управлението на служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година беше сключено споразумение между "Боташ" и "Булгаргаз" за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г. Към момента страната ни се опитва да предоговори заложените в него условия.

Кратък коментар по темата направи пред журналисти в Пловдив вътрешният министър Калин Стоянов: "В днешния ден реално колеги от Главна дирекция "Национална полиция" оказват съдействие. Работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се извършат процесуални действия на различни адреси. Със сигурност - в София, в Сливен, и мисля, че другото беше в Козлодуй. Нямам никакви други подробности."

Европрокуратурата разследва 107 случая за измами в България

Европрокуратурата разследва 107 случая за измами в България

Загубите са на стойност 405 млн. евро

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията е малко вероятно именно сделката с Боташ да предмет на разследването, тъй като европейската прокуратура не разследва конкурентните практики, а с това се занимава ГД "Конкуренция", която е разглежда сделката между "Боташ" и "Булгаргаз", "защото потенциално нарушава правото на ЕС като не се позволява участието на трети страни".

Според Владимиров проверката е във връзка с използването на европейски средства по стратегически проекти, като например разширяването на газохранилището в Чирен и газопреносните връзки с Гърция и Румъния. Под подозрение са и двата големи проекта, които са частично финансирани от ЕК.

"Това, което виждаме последните години е, как за пореден път България се превръща на Троянски кон за прокарване на руските интереси и частни играчи, търгуващи с руски газ или се дава преимущество на големи частни строителни компании в България. А те през годините са били абонати за спечелване на обществени поръчки за газопреносна мрежа", каза анализаторът.

Европейската прокуратура е доста амбициозна, когато става въпрос за проекти от трансграничен интерес.

"Това са стратегически средства за намаляване на зависимостта от Русия. В завладяната българска енергетика, през последните 15 години, всички правителства са участвали в подобни схеми за осигуряване на частни субекти при големи обществени поръчки в енергийния сектор. Концентрацията в обществените поръчки още от 2009 г. и играчите на пазара, са едни и същи. Те просто си сменят имената, но олигархичните кръгове зад тях са същите", коментира Владимиров.

По думите му зад паравана "диверсификация на газови доставки" се изразходват много пари, Чирен и вертикалния газов коридор, а тези проекти не целят промяна на стратегическия курс на страната, а частни интереси.