Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ". Народните представители гласуваха със 166 гласа "за", 32 гласа "против" и 1 гласа "въздържал се". По парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН подкрепиха проекта на решение, като единствено от ДПС гласуваха "против".

С проекта на решение се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ" и защита на имуществените и финансови интереси на "Булгаргаз" ЕАД и българската страна.

Договорът за "Боташ" ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, министъра на енергетиката, БЕХ и КЕВР.

В заключение и след четиричасова еднообразна дискусия председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков заяви: "Не мога да повярвам, че тази мъка свърши."

ГЕРБ хвърлят щетата "Боташ" в пленарна зала и на Денков

ГЕРБ хвърлят щетата "Боташ" в пленарна зала и на Денков

Формацията на Бойко Борисов вижда нова коалиция - между ПП-ДБ и БСП.

Репликата на Росен Желязков бе заключителна на един дебат, който трудно започна, тъй като от ГЕРБ направиха всичко възможно да отклонят доклада на комисията от пленарна зала. Първо, миналата седмица, аргумент бе, че в деловодството са постъпили допълнителни секретни документи, но днес депутатът Борислав Гуцанов от БСП обяви, че такива няма. След това председателят на комисията Жечо Станков се опита да прокара само гласуване на решение, до без внесен доклад, макар и след брифинга на БСП по темата, това да не беше много ясно защо се прави. В крайна сметка докладът бе внесен и обсъждан в продължение на 4 часа в пленарна зала.

И въпреки че реално всички политически сили в парламента, включително и записано в самия доклад, да смятат, че договорът е неизгоден за България и е сключен в разрез на националния интерес.

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

Още при самото представяне на доклада Жечо Станков насочи коментарите на ГЕРБ не към сключилите договора, служебното правителство на Румен Радев, а към предходното и последното редовно правителство - това на Николай Денков, което не било направило нищо, за да предоговори условията по договора.

Мартин Димитров от ПП-ДБ призова повече такива срамни договори да не бъдат сключвани, камо ли от служебно правителство. Той настоя да чуе оценката на ГЕРБ по договора за "Боташ". Има ли човек от ГЕРБ и писмен документ, който да е поискал предоговаряне на договора, запита още Димитров.

Борислав Гуцанов от БСП настоя да бъде отстранено цялото ръководство на "Булгаргаз", както и да се види дали "Булгартрансгаз" не са намесени в подписването на договора и дали сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, който е бил досега дългогодишен ръководител на "Булгартрансгаз", има някаква връзка. Гуцанов смята, че така, както е подписан договорът с "Боташ" не може да бъде развален, но може да бъде преразгледан. 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС запита колко пъти Николай Денков е ходил в Турция, за да предоговори договора за "Боташ". Денков тичал с оставката само, когато се засегнали интересите, свързани с "Лукойл". Жечо Станков пък предложи още следващата седмица да се свика извънредно заседание на енергийна комисия, на което да се извикат бившият премиер акад. Николай Денков и бившия финансов министър Асен Василев и да кажат колко пъти са ходили в Турция, за да предоговорят договора за "Боташ".

Делян Добрев и Александър Ненков пък обвиниха, отново Николай Денков, че е поставен "Булгаргаз" на колене, дружеството е пред фалит и е само въпрос на време не само да загуби пазарния дял и да фалира, предупреди Добрев, според когото собственикът на Промяната и шеф на "Овергаз" Сашо Дончев има за цел да завладее енергийния пазар.

Депутат от ДПС Хамид Хамид заяви, че неговата парламентарна група няма да участва повече в този срамен дебат, няма да участва в предизборната кампания на ПП-ДБ и коалицията, която се оформя между тях и "Възраждане".

Независимият народен представител и бивш депутат от ПП-ДБ и "Има такъв народ" Радостин Василев заяви, че няма по-голямо основание да се поиска процедура по импийчмънт спрямо президент Румен Радев от подписания с "Боташ" договор. Министър Росен Христов е извършил престъпление и служебният Министерски съвет не е знаел какво е гласувал, разкритикува Василев.

Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Той е готов да заведе дело в Страсбург за политическо преследване

Комисията "Боташ" беше създадена през декември 2023 г., с председател Жечо Станков, като представител на ГЕРБ. Самият договор бе подписан по времето на служебното правителство с премиер Гълъб Донев и енергиен министър Росен Желязков, договорът е със срок 13 години и още по време на анонсирането му срещна критиките на редица енергийни експерти, тъй като задължава за дълго време държавата ни.

Има и съмнения, че договорът е опит да се заобиколят европейските политики за диверсификация, както и да се преодолеят ограниченията за търговия с Русия. Такова признание направи макар и индиректно шефката на "Булгаргаз" Деница Златева на едно от заседанията на комисията.

Още през октомври 2023 г. Европейската комисия информира, че е изпратила писмо до българското дружество "Булгаргаз" относно споразумението му с турската газова компания "Боташ", заради съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията. Правителството на Николай Денков пък от своя страна потвърди, че разглежда възможността да предоговаряне на клаузи по договора, тъй като не са изгодни за страната ни.

Социалистите поискаха оставката на ръководството на "Булгаргаз" Деница Златева именно заради този договор и въпреки че е член на БСП, като реално я получиха преди няколко дни с встъпването на служебното правителство на Главчев.

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Росен Христов пита и какво ще стане, ако Азербайджан ни спре газа