На кръгла маса в Партийния дом от парламентарната група на БСП за България предоставиха на журналистите документите по договора "Боташ". От първия ден на този парламент твърдим, че това е един от най-корупционните договори, подписани по време на служебното правителство на президента Румен Радев. В резултат на този корупционен договор българският народ плаща всеки ден по 500 000 долара, приблизително 1 млн. лева, без да получава нищо срещу това. Това са загубени пари, които могат да отидат за здравеопазване, за образование, за пътища, за доходи и пенсии, каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

От работата на комисията "Боташ" в парламента е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики.

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

Росен Желязков не разбира защо

Докладът е подписан, още днес ще го занесем в българската прокуратура и го изпращаме с писмо на европейската прокуратура, водени единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнения ресурс от българския народ и го трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия. През годините сме доказали своята неотклонност в тази битка с паралелната държава и корупцията, каквото и да ни е струвало това, и имаме намерение да я продължим докрай, въпреки спънките, които ни се създават, заяви Нинова.

Защо Росен Христов подписва предварително договора, след като не му е работа и след това отива по електронната поща към "Булгаргаз", защо го прави, това не е в неговите правомощия. И дали сега служебният енергиен министър е сложен случайно или и той има друга функция за прикриване на всички тези договори и дали не е много по-дълбоко всичко това, за което БСП говори", каза и Борислав Гуцанов.

Росен Желязков спира микрофона на депутатите

Росен Желязков спира микрофона на депутатите

Мотивирано предложение до председателя на НС трябва да има

"ЕК прави разследване относно договора. Той е подписан така, че създава един хаос, бе знанието на БЕХ, той не е бил информиран и не е участвал в преговорите. Това е скандално", коментира и Драгомир Стойнев. По думите му ние купуваме втечнен газ, който да го продадем в морето и после пак да купим от Турция. Това са такси и комисиони, които ще ги платят българските гражданите, убеден е Стойнев.

"Другото притеснително - цените не се знае на каква база са били определяни. Този газ е неконкурентен и в излишък, но въпреки това пак го плащаме на турската страна", каза Стойнев.

Според него един служебен кабинет не трябва да подписва такива споразумения, а това трябвало да се направи от едно редовно избрано правителство с мандат. "В този договор най-фрапантното е, че нямаме клауза да го прекратим, а от турската страна може да се прекратява", каза още Стойнев.

"Внушава ни се да мълчим, да не говорим, защото може да привлечем санкция от ЕК към България. Ние настояваме да се използва регресния иск, който е по закон. Тоест правителството да се обърне персонално към всички лица подписвали документите и са нанесли щета на българската държава и да заведе към тях иск, те да покрият тази финансова щета, а не да се плаща от народа", призова Нинова.

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Борислав Гуцанов се закани БСП да оповести целия доклад и да го даде на прокуратурата