Доставките на газ до всички потребители в България се изпълняват нормално.

Това уверение отправи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Георги Гегов по време на нарочна пресконференция за състоянието на газоподаването към потребителите на „Овергаз“, след като в последния ден на годината стана ясно, че за 2016 г. доставки на руски газ за компанията неочаквано не са предвидени.

Няма да оставим България без руското синьо гориво, обяви Москва

Няма да оставим България без руското синьо гориво, обяви Москва

Доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната ни компания „Булгаргаз”

Това щеше да остави 200 хиляди битови абонати без суровина, ако снощи екстрено не беше сключен договор, с който Булгаргаз пое клиентите на Овергаз.

Гегов се зачуди дали празничното време не е използвано нарочно за разиграване на случката.

Очевидно за някои хора това е било ясно от доста време насам, допуснаха енергийните представители, но отказаха да влизат в „задочни спорове”.

Ситуацията не е критична, всички доставки се осъществяват, гарантира Гегов.

Екшън с газа, "по нощите" Булгаргаз поема клиентите на Овергаз

Екшън с газа, "по нощите" Булгаргаз поема клиентите на Овергаз

Вчера вечерта бе подписан договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“

По думите на шефа на БЕХ Жаклен  Коен тази нощ е минала без всякакви сътресения. Едва ли не се очакваше и се прокрадваха някои апокалиптични предсказания. Целта на тази среща е да ви кажем, че всичко е спокойно, няма наистина никакъв проблем, подчерта той.

"Беше подадено заявление от "Овергаз мрежи" до "Булгаргаз". Колегите реагираха, имаха готовност за подписването на този договор още след първото съвещание при премиера", обяви още Коен. Според него обаче е непонятно, че ситуацията не е била заявена по-рано, а се е чакал последния момент.

Битовите абонати на газ не са застрашени, успокоиха от Овергаз

Битовите абонати на газ не са застрашени, успокоиха от Овергаз

И до момента от „Газпром Експорт” не са изпратили официално известие

Енергийните шефове отчетоха „добро отношение на „Газпром“ към нашата страна и разбиране към нашите потребители. Според тях няма индикации в Румъния и Украйна за проблеми с доставките на газ.

От 00:00 часа тази нощ всички клиенти на „Овергаз“ са били захранени. От същия момент подаването на руски газ към Овергаз е било прекратено.

Припомняме, вчера от изявление на руското външно министерство се разбра, че с Овергаз продължават преговорите „за изчистване на натрупали се през последните години търговски въпроси”.

От „Булгаргаз“ уточниха, че предприятието не замества, а доставя мрежи на „Овергаз“, които ще си ги заплатят. „Булгаргаз“ увеличава заявките си, искат само коректно заплащане навреме.

Стратегията в сектора е в случай на необходимост да защитим всяка българска компания, която се занимава с доставка на газ. Бихме подкрепили всяка една в подобна ситуация, за да не се усети от крайния потребител, увери и началникът на „Булгаргаз“.

Припомняме обаче, вчера във Фейсбук пресаташето на Овергаз Нери Терзиева допусна, че случващото се е опит за открадване бизнеса на компанията. По думите й в „Овергаз” така и не е получено писмото от „Газпром експорт” за спиране на доставките, което шефът на БЕХ Жаклен Коен цитира.