Министърът на енергетиката Росен Христов изрази задоволство от това как тече процесът по предоговаряне на националния План за възстановяване и устойчивост в сектор Енергетика, който цели да удължи живота на въглищните ни ТЕЦ-ове и по-ефективно разпределение на парите за проекти. Резултати обаче няма да има до края на април, както обеща по време на консултациите с парламентарно представените партии преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът Румен Радев.

"В момента се опитваме да предоговорим плана така, че средствата, които са за съхранение на енергия, да бъдат технологонеутрални и да могат да бъдат използвани не само за батерии, а и за технологии като ПАВЕЦ например. Защото батериите са една от многото системи за съхранение на енергия, далеч не най-ефективната", отговори на въпрос на News.bg Росен Христов. Коментарът си той даде по време на инспекция на авариралата преди година ПАВЕЦ "Чаира".

В четвъртък началникът на енергийното ведомство е провел разговори с представители на Еврокомисията по въпроса. "Европейската банка за възстановяване и развитие работи по анализа на различните системи за съхранение на енергия, които може да бъдат развити в България на база нашите ресурси. (...) Представихме на ЕК редица наши виждания, много им хареса подхода, който ние приложихме - в ангажиментите и цялостния процес да бъдат въвлечени абсолютно всички страни, включително и генериращите централи, мините, частните ТЕЦ-ове, синдикатите, цялата местна общност. За да може като се разработи един план, той да бъде подкрепян политически, а не както досега."

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

В конкретика - ще се направи анализ и прогноза какво натоварване ще имат в бъдеще въглищните мощности, като според това някои от тях ще работят, докато други спират и обратното.

"Ще предвиждаме колко от тях в коя година бихме експлоатирали, тъй като се очаква потребността от въглищни мощности да намалява. Ще предвидим това какви спестявания на вредни емисии ни дава и какви допълнителни мерки можем да приложим за намаляване на емитирането на въглероден двуокис. Това, което ние предлагаме е под нивата от 40% (намаление на емисиите с 40% към 2026 година в сравнение с нивата от 2019, каквито са условията сега - бел.ред.), за да не си разрушаваме енергетиката", поясни Росен Христов.

Държавата предлага на Брюксел в замяна на по-либерализираните изисквания за емисии да се ускори развитието на ВЕИ-та. "Като цяло им хареса този подход, договорихме се да изпратим детайлна информация коя мощност как ще работи. В този период на годината например ТЕЦ-овете не са натоварени", каза още министърът.

Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, но няма да се откажем

Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, но няма да се откажем

Предстоят преговори със синдикати и местни общности