С 3.5% се увеличава цената на природния газ или 113.73 лв. /MWh след взето решение днес от Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението се обосновава с ограничаването на добива от ПГХ Чирен и рекордно високите цени на европейските газови борси.

Комисията за енергийно и водно регулиране е приела решението във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление и в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

Цената на природния газ възкачва нови върхове
Обновена

Цената на природния газ възкачва нови върхове

Цената на газа достигна 3900 долара за хиляда кубични метра

От комисията припомнят, че добивът от "Чирен" е преустановен и по заповед на министъра на енергетиката съоръжението е преминало в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат натрупани резерви в случай на криза с доставките на природен газ.

В решението на Комисията са отчетени актуалните данни за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 28.02.2022 г., индексите на петролните деривати и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари, съдържащи се в актуализираното ценово заявление на "Булгаргаз" ЕАД от 01.03.2022 г. Взети са предвид и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

В утвърдената цена на природния газ от 113,73 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

КЕВР обеща да предложи визия, която да не налага