Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени в резултат от огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката, както и от задълбочаващите се климатичните промени. Това е изводът от нов научен доклад със заглавие "Неутолимата жажда на енергетиката" на българския клон на международната природозащитна организация "Грийнпийс", създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия.

Андрей Живков: С плавен преход "Марица Изток" ще премине на газ

Андрей Живков: С плавен преход "Марица Изток" ще премине на газ

България може да разчита на €1.178 млрд. по Фонза за справедлив преход

Според изследването настоящата национална политика за енергетиката, която предвижда запазване на въглищни мощности отвъд 2030 г., предразполага към продължаващ значителен натиск върху водните ресурси в района. В източната част на Маришкия басейн са съсредоточени 90% от електропроизводството от въглища в България. В същото време се очаква той да бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в цяла Европа. Тази тенденция несъмнено би застрашила сигурността на електроенергийно производство, но също така би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и друга промишленост в този икономически добре развит регион на България.

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

От 1 юли поскъпва тока, а нищо не се решава за централата

"Енергийната политика на България в момента е политика на бездействие и празни надежди. В нея няма ясен срок за спиране на използването на въглища и справедлив преход към производство на енергия от слънцето и вятъра. Предстоящите избори биха могли да се превърнат в отправна точка за реформа в енергетиката, но за целта е необходимо политиците да предприемат смели действия, а избирателите активно да ги изискват и след датата на вота," коментира Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на "Грийнпийс" - България.

Продължаващата експлоатация на комплекса "Марица-изток" в бъдеще може да предизвика сериозен воден недостиг в два от притоците на р. Марица: пряко в река Сазлийка, а в река Тунджа - чрез отклонението, което поддържа непрекъснатата необходимост от вода в яз. "Овчарица" за охлаждане.

 ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продава 1 млн. MWh ток на регулирания пазар

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продава 1 млн. MWh ток на регулирания пазар

Квотата е за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г.

"Много региони вече изпитват недостиг на вода за електроенергийно производство поради климатичните промени — тенденция, която вероятно ще се запази. Конкретно по отношение на река Марица, промените в климата до 2050 г. понижават още повече минималния воден отток през сухите месеци. Това предвещава висок риск от суши и ниско наличие на вода не само за производство на енергия, но и за битови, селскостопански и други индустриални нужди. Ако използването на изкопаеми горива продължи и в бъдеще, това само ще подсили тази тенденция. Определянето на крайна дата за използването на въглища за производство на енергия е най-важната политическа стъпка за разрешаване на този проблем", настоя Д-р Ранран Уанг от изследователския екип.

Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност

Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност

Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи

Проучването е проведено от интердисциплинарен изследователски екип от Института по екологични науки на Факултета по природни науки в университета в Лайден, Нидерландия. Тази институция от световен ранг съсредоточава усилия в проучвания на натиска върху околната среда от човешките дейности и използването на изследвания за устойчиво развитие като критерий при вземането на решения. За първи път се прави симулация на въздействието на комплекса "Марица-изток" върху водните потоци и недостига на вода в региона в бъдеще, като се използва сложно моделиране при три различни климатични сценария и два различни варианта на енергиен преход. Към моделирането е добавено и използването на вода за електропроизводство. Това позволява бъдещите последствия върху водните ресурси, причинени от комбинираното въздействие от климатичните промени и енергийното развитие, да бъдат симулирани в безпрецедентно детайлен мащаб.

Енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2": Ще има режим на тока при ограничение на централата

Енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2": Ще има режим на тока при ограничение на централата

Повод за декларацията им е доклад на КЕВР