Енергийни експерти ще проверят готовността на енергийните обекти за работа през предстоящия есенно-зимен сезон от 23-ти септември до 7-ми октомври, съобщиха от Министерството на енергетиката. Проверките се извършват за шеста поредна година. Целта е да се минимизират неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии.

Експертите ще погледнат програмите за аварийно планиране и предвидените дейности по материално-техническо осигуряване на есенно-зимния период 2019-2020 г. на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, "Електроразпределение Юг" ЕАД, "Електроразпределение Север" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" в ремонт

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" в ремонт

Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво

В периода от 23-ти до 25-ти септември ще бъдат проверени обекти на ЕСО ЕАД и "Електроразпределение Север" ЕАД в района на Варна, Балчик, Каварна и Добрич.

От 28-ми до 30-ти септември проверката ще обхване обекти на ЕСО ЕАД и "ЧЕЗ Разпределение България " АД в Костенец, Ихтиман, Самоков, Долна Баня, Елин Пелин, а от 5-ти до 7-ми октомври на ЕСО ЕАД и "Електроразпределение Юг" АД в Карлово, Калофер, Казанлък, Сопот, Павел Баня и Баня. Резултатите от проверките ще бъдат изготвени до 21-ви октомври 2020 година.