Асоциацията на работодателите в България излязоха с позиция срещу писмото от синдикалните лидери в енергетиката, с което настояват да бъде запазен държавния ТЕЦ "Марица Изток 2".

Информацията е на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Към момента нито синдикатите, нито работодателите споменават нещо за двата т.нар. "американски централи" - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3".

Енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2": Ще има режим на тока при ограничение на централата

Енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2": Ще има режим на тока при ограничение на централата

Повод за декларацията им е доклад на КЕВР

"Докато бизнесът се чуди как да оцелее в пандемия, други тайно търчат по министерствата да спасяват ТЕЦ "Марица Изток 2". Как да стане това? Някой трябва да плати", пише в позицията им.

Според работодателите така ще изръсят всички електропотребители бизнес и битови потребители с фиксирано доплащане за ТЕЦ-а през новата регулаторна година от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г. Това щяло да стане със заповед на енергийния министър под претекст, че спасяваме работещите там.

Иронично описвайки ситуацията, при която се иска запазване на ТЕЦ "Марица изток 2" от АОБР пишат, че синдикатите настояват тока да поскъпне с повече от 3% за битовите потребители и плашат с протести като искат и бизнесът да доплати милиони.

От АОБР признават, че цената на ток се покачи много на свободния пазар през 2021 година.

"Но за държавния ТЕЦ и това е недостатъчно. Искат още 300 милиона лева за година да си гарантират спокойствието и безоблачно съществуване. И пращат емисари. Кого? Пряко заинтересовани синдикалисти с лични бизнес интереси в ТЕЦ-а", се казва в позицията на работодателите.

Признавайки, че там работят много хора работодателите изчисляват, че заплатите на работниците в ТЕЦ-а щели да им излязат по-евтино - само 80 млн. лв./година. Според работодателите в този ТЕЦ се произвеждала стока, която никой не искал да купи, защото била безумно скъпа. Идеята им е, че с тези пари може да се построи нов екологичен блок, примерно на природен газ.

Очакването на работодателите е редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет", което ще даде рамката, одобрена от Европейската комисия за поддържане на такава мощност.

Последните години "Марица Изток" работи само с два блока от осем. Но поддържат персонал за осем блока и изяждат парите изкарани от цялата енергетика като ежегодно очакват няколкостотин милиона лева, пишат работодателите.

Припомняме, на 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване.