От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) сезираха Комисията за защита на конкуренцията за цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия, съобщиха от АОБР.

Увеличението на цената на тока е въпрос на договаряне според Теменужка Петкова

Увеличението на цената на тока е въпрос на договаряне според Теменужка Петкова

АЕЦ "Белене" трябва да бъде дадено на инвеститор

В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас са АЕЦ "Козлодуй ЕАД" и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД. Те осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия в България. Компаниите решително доминират производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%.

Теменужка Петкова очаква диалог за енергийния пазар

Теменужка Петкова очаква диалог за енергийния пазар

От Асоциацията на организациите на българските работодатели не отидоха в МЕ

За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи. През Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч.

За същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64,10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78,48 лв./МВтч, се уточнява в сигнала на работодателската организация.

"Вероятно координираното поведение на двете централи при обявените начални цени по отделните тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна рентабилност на приходите от продажби на електроенергия значително надвишаващи добрите практики", се казва в сигнала на АОБР.

Реформаторите призоваха Теменужка Петкова да провери енергийните дружества

Реформаторите призоваха Теменужка Петкова да провери енергийните дружества

АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица - Изток 2" предлагат над 90% от енергията

Цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия трябва да отразяват ненарушено и конкурентоспособно взаимодействие между търсене и предлагане, като е важно да се гарантира, че не могат да се извличат неправомерни печалби от пазарни злоупотреби, се казва в позицията на АОБР.

Настояваме Комисията за защита на конкуренцията да образува производство за установяване на нарушение на чл. 15, ал. 1, т. 1 и т. 4 от Закона за защита на конкуренция и ако бъде установено да се наложат предвидените имуществени санкции, се казва в позицията на АОБР.

Поскъпването на тока води до фалити, притеснени синдикатите

Поскъпването на тока води до фалити, притеснени синдикатите

КНСБ и КТ "Подкрепа" с 5 предложения за избягване на напрежението

Припомняме, работодателите отказаха участие във вчерашната среща с представители на енергетиката, организирана от енергийното министерство.