Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери, че развитието на ядрената енергетика остава приоритет, не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства. Той направи коментар по темата преди началото на международната конференция "Булатом", предаде БТА.

Той подчерта, че диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е факт. По думите му вече са заредени 43 касети. Малинов отбеляза, че следващата седмица плановият годишен ремонт на 5-и блок ще приключи и реакторът ще бъде пуснат в електроенергийната система.

Енергийният министър посочи, че продължава работата по проекта за 7-и и 8-и блок на ядрената централа в Козлодуй. Той уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Малинов отбеляза, че правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС. Енергийният министър подчерта, че проекта за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа.

Малинов засегна и темата за Маришкия басейн. Той поясни, че по-късно днес ще се срещне с ръководствата на синдикалните организации, както и с мениджмънта на компаниите в региона. Министърът отбеляза, че са предвидените мерки, чрез които да се постигне предвидимост и устойчивост на този бизнес, който е ключов за енергийната сигурност на държавата.

Владимир Малинов заяви, че има решение на Народното събрание за развитието на минното дело. Той посочи, че е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Според него това ще се отрази и на работата на операторите на централите.

По отношение на цената на тока Малинов посочи, че енергийният регулатор вече е обявил какво се предвижда като увеличение. С това, което извършихме като правителство, да покрием дефицита, натрупан във фонд "Сигурност" на електроенергийната система, плюс осигуряването работата и на централата в Маришкия басейн, повишението е дори значително под годишната инфлация за страната за предходните 12 месеца, поясни той.

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора за доставка на ядрено гориво от Русия

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора за доставка на ядрено гориво от Русия

Заредени са първите 43 касети американско гориво в блок 5 на централата