Ако „Белене” беше реализиран, безспорно щеше да бъде печеливш проект. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” бившият енергиен министър и член на Националния съвет на БСП Румен Овчаров.

Според него виновен за случващото се с проекта е този, който го е спрял. По мнението на Овчаров проектът за АЕЦ „Белене” е бил много добре обоснован. В момента в света нямало по-добър икономически изгоден ядрен проект.

Ще се превърнем в продавачи на ядрено оборудване, без да произвеждаме ядрена енергия, заяви Румен Овчаров. Той предложи наличният реактор за Белене да бъде инсталиран в Банкя като паметник.

БСП и ГЕРБ се посбутаха в парламента заради "Белене"

БСП и ГЕРБ се посбутаха в парламента заради "Белене"

Таско Ерменков обясни,че сме по-бедни с над един милиард лева

Социалистът припомни, твърдения на Бойко Борисов и Делян Добрев, че нужда от АЕЦ „Белене” нямаме. В същото време се построили 1300 мегавата фотоволтаици и вятърни централи. Това означавало, че тази мощност е била осигурена, но на много по-скъпа цена.  

Според европейските изисквания България е трябвало да осигури 300 мегавата зелена енергия до 2020 година. „Сега имаме 1000 мегавата, защото някои хора от фотоволтаиците си направиха бизнес и сега също го правят”, заяви Румен Овчаров. Той уточни, че това е една от причините за изтичане на парите на Националната електрическа компания (НЕК).

Тройната коалиция не трябваше да плаща аванс за АЕЦ „Белене”, критикува Добрев

Тройната коалиция не трябваше да плаща аванс за АЕЦ „Белене”, критикува Добрев

Намира решението на Арбитражния съд за справедливо

По думите на социалиста Делян Добрев твърдял, че България няма да бъде осъдена при прекратяването на проекта и няма да имаме задължения за плащане.

Самият съдебен спор касаел оборудване с продължителен срок на изработване, което е поръчано и за което сме платили аванс. По това споразумение сме подписали за 670 милиона. 100 млн. били за управление на проекта, а оборудването било за около 570 млн., обясни Румен Овчаров. Оборудването включва два реактора, устройства, системи за управление и редица други.

 „Ако обаче е вярно това, което премиерът казва, че ние ще получим само един реактор, не ми се мисли за какъв положителен резултат изобщо можем да говорим от арбитража”, коментира той.

Румен Овчаров обвини енергийната министърка Теменужка Петкова, че говори несериозни неща, твърдейки, че НЕК е започнала да закърпва положението. В компанията се наливали огромни суми – над 200 млн., но глобата, която трябва да плащаме е 167 000 евро на ден. В този случай Овчаров не мисли, че НЕК ще може да я плаща.

Той е категоричен, че компанията продължава да е в лошо финансово състояние и предвиденото стабилизиране идвало от „наливане” на средства от Фонд „Енергийна сигурност” в бездънната каца на НЕК.