С енергиен сблъсък между ГЕРБ и БСП за арбитража за втората атомна централа започна петъчното пленарно заседание.

Темата за АЕЦ "Белене" вдигна температурата в залата. Левицата е притеснена за енергетиката ни. Опасенията си за състоянието на сектора червените представиха в декларация от трибуната в НС. 

Таско Ерменков обясни,че сме по-бедни с над един милиард лева заради решението на арбитражния съд за АЕЦ Белена. Освен това сме осъдени, по думите му, сме осъдени да плащаме.

350 000 ще е ежедневна лихва до изплащане на цялата сума, заради недалновидната политика на кабинета Борисов. Таско Ерменков обвини в наглост управлението. Като успех на управляващите той изтъкна двойното оскъпяване на реакторите за втората централа.

Реакторът за АЕЦ „Белене” да се сложи като паметник в Банкя, предлага Овчаров

Реакторът за АЕЦ „Белене” да се сложи като паметник в Банкя, предлага Овчаров

Според него проектът за централата щял да бъде печеливш

Парите за АЕЦ „Белене” било загробени от кабинета на Бойко Борисов. Ако имало централа, сме щели да сме напред в енергетиката и сме щели да  направим стъпка към енергийната си независимост. Щели да се разкрият работни места и това щяло да доведе до по-ефективна социална политика. Енергията пък щяла да е една от най-екологичните.

Според Таско Ерменков това управление водело държавата към катастрофа. Той прогнозира, че ако герберите останели на власт, февруари 2013 щял да им се стори като розов детски сън.

Време е за предсрочни избори, ако искаме да запазим поне малкото останало в България, настоя Ерменков.

Делян Добрев от ГЕРБ пък отвърна на критиките, обвинявайки на свой ред левицата в недалновидна политика. Проектът за втората централа бил измислен, бил направен за удовлетворяване на геостратегическите амбиции на определени държави и страната ни няма нужда от него.

Плащаме 550 млн. евро на Русия за спирането на "Белене"
Обновена

Плащаме 550 млн. евро на Русия за спирането на "Белене"

Решение на арбитражния съд в Женева

Именно червените обрекли държавата да плаща пари за ненужен проект, според Добрев. Според депутата арбитражът повтарял нашето становище. Договор за „Белене” няма, договор за централа няма, посочи още той. Решили сте да си купите кола, но сте си платили двигателя, изтъкна герберът. Депутатът обвини червените в недалновидна енергийна политика.

Страстите в парламентарна зала се нажежиха.

Румен Гечев от БСП реагира бурно от място и председателят на НС Цецка Цачева влезе в ролята на психолог: „Успокойте се , г-н Гечев, успокойте се”, настоя тя.

Делян Добрев продължи с обвиненията към левицата, изтъквайки договора с „Газпром” за доставка на газ, който също бил неизгоден.

Червените, а не Иван Костов били виновни за цените на тока от американските централи.

След тази реплика, левицата пак изригна. Цачева отново се намеси, опитвайки се да укроти, както тя се изрази, неестествената възбуда, обхванала БСП. Пред президиума до нея Делян Добрев и Таско Ерменков взеха да се разправят.

Социалистът поиска думата, за да сподели обидата си от изказването на гербера. Искал да успокои температурата на управляващите. Когато сте болни, ви се вдига температурата, обясни Ерменков. Добрев също се засегна и обясни, че който е болен може да се обърне към парламентарния лекар.

И патриотът Димитър Байрактаров взе думата. Той поиска да не се допуска говорилня в залата. И той се обидил от дебата и се обърна към червените.

Надянахте ни един енергиен шлем, сега пак ни го нахлузихте, ядоса се патриотът. След това повишаване на температурата в залата страстите се поуспокоиха.