"Републиканци за България" иска достъп до Пътна карта за проучване развитието на българската газопреносна система.

За целта те трябва да получат достъп до обществена информация от служебния министър на енергетиката Андрей Желязков. Заявлението вече е изпратено до него, с копие до президента н Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев.

Те посочват, че през юни 2017 г., по време на Петербургския икономически форум, между тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова и "Газпром" е подписан Меморандум /Пътна карта/ за проучване развитието на българската газопреносна мрежа.

Румен Петков: "Булгаргаз" е единственият потребител на "Балкански поток" у нас

Румен Петков: "Булгаргаз" е единственият потребител на "Балкански поток" у нас

Нямаме съгласие на за пренасяне оборудването от АЕЦ "Белене" на АЕЦ "Козлодуй"

От партията допълват, че въпреки важността на документа официално известие за неговото подписване така и не е било представено пред българската общественост.

Те определят подписаното споразумение в сферата на природния газ като "срамно" и "дискриминационно", тъй като в резултат на него Русия вече доставя природен газ за Сърбия, а скоро и за Унгария, без обаче българските потребители от Северозападна България да имат достъп до тази техническа инфраструктура.

Христо Казанджиев: Диверсификацията е фейк новина

Христо Казанджиев: Диверсификацията е фейк новина

България все още е 100% зависима от Русия

От партията питат за чий интерес е била изградена тази инфраструктура, наречена "Балкански поток". Те са категорични, че с изключение на България всички останали имат ползи, а най-големи са на руските геополитически интереси.

"Крайно време е това споразумение да бъде огласено пред обществеността и да се търсят възможности за ползване на тази инфраструктура от всички потребители в България и най-вече тези в Северозападна България, които десетки години чакат да бъдат газифицирани", настояват от партията.

Христо Иванов: Колко азерски газ ще потече към България

Христо Иванов: Колко азерски газ ще потече към България

Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета, смята съпредседателят на ДБ