В България не се извършва реална диверсификация, а това, което се внушава на българското общество, е всъщност фейк новина, категоричен е енергийният експерт Христо Казанджиев.

В студиото на БиТиВи Казанджиев попита защо българските власти мълчат, че газопроводът "Турски поток" вече е въведен в експлоатация. Сърбия вече получава доставки по него. Откриването на газопровода "Балкански поток" беше отложено за 1 януари 2021 г.

"По тази тръба доставя природен газ за собствени нужди в обем около 3 милиарда куб метра. Това означава липса на диверсификация. Единствената промяна е точката на входа."

Христо Иванов: Колко азерски газ ще потече към България

Христо Иванов: Колко азерски газ ще потече към България

Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета, смята съпредседателят на ДБ

Казанджиев обясни това мълчание с факта, че в навечерието на Нова година всъщност няма добра новина, защото България ще доставя природен газ за Сърбия през "Турски поток", но няма да достави газ за Северозападна България. Българските градове по протежение на тръбите - Оряхово, Лом, Козлодуй, Видин - няма да имат достъп до газ, въпреки че няма технически пречки за това.

Общините от този регион са очаквали природен газ, кметове и депутати са поставяли въпроса, но не са били включени в 10-годишния план на "Булгартрансгаз" за разширяване на газопреносната мрежа, а министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно.

Българите плащали справедлива цена за газа, уверява Петкова

Българите плащали справедлива цена за газа, уверява Петкова

По думите ѝ потребителите и бизнесът са спестили, въпреки че синьото гориво поскъпва

"Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът има всички разрешителни и е загазен", обясни Казанджиев и определи проблема като имиджов - българското правителство достави газ на Сърбия, но не достави за Северозападна България. Парадоксално е, че и 10-годишният план дори не включва проекти за газификация на тези градове.

Христо Казанджиев смята, че причина за това е споразумението между България и Русия от 2017 година, което най-вероятно поставя някакви ограничения.

България все още е 100% зависима от доставките на руски газ за българските потребители. "Българите няма за какво да се радват, защото още сме 100% зависими от доставките на руски газ", категоричен е експертът. Освен това какво задоволство при българите да има от осъществяването на проекта при положение, че той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България, допълни Казанджиев.

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Във военното сътрудничество отношенията ни били най-безпроблемни

Проектът по думите му е бил реализиран от чуждестранни компании, което изкарва инвестициите в проекта извън пределите на България. Поради тази причина задоволство у българските граждани трудно може да има, смята още Казанджиев.

А политическите реакции в целия свят за този голям енергиен проект са полярни. Според Христо Казанджиев цялата световна общественост е убедена, че това е "Турски поток", независимо как го наричаме ние. Казанджиев обаче не очаква да има санкции от страна на САЩ за България заради изграждането на газопровода. Експертът посочи, че американските санкции за "Северен поток 2" са за неговата морска част.

Купуваме най-евтиния газ с новите газопроводи, хвали се Борисов

Купуваме най-евтиния газ с новите газопроводи, хвали се Борисов

По думите му където има газопроводи, няма война

Газова връзка между Стара Загора и Комотини няма да е готова през 2022 г., прогнозира експертът и определи този проект като "станал исторически", тъй като е трябвало да се включи още преди няколко години.

"Колко време още ще се бави е въпрос с повишена трудност, но по мое мнение ще се бави до 2022 г.", посочи Казанджиев.

Петкова очаква диверсификация на 50% от потреблението на газ у нас до края на 2020 г.

Петкова очаква диверсификация на 50% от потреблението на газ у нас до края на 2020 г.

Енергийният министър беше на работно посещение във Вашингтон