Убийствено за газовата ни сигурност е фактът, че от "Балкански поток" единственият потребител в България е "Булгаргаз". Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, цитиран от своя пресцентър.

Повод за думите на Петков е мнението на премиера Бойко Борисов, изразено вчера, че България е газоразпределителен център. "Това е грозна лъжа, на която е способен само той. Ние сме консуматор на скъп газ", каза Петков.

Борисов и Вучич увековечени на фона на "Балкански поток"

Борисов и Вучич увековечени на фона на "Балкански поток"

Картината е подарена по протоколен път и в пресслужбата на МС не разполагат със снимки

Той даде пример с това, че газът, който преминава по "Балкански поток" през наша територия, Сърбия го закупува на 23 лв./мВтч, ние го плащаме 30 лв./ мВтч. Това е резултат на престъпното безхаберие и на Министерството на енергетиката, и на "Булгаргаз", и на "Булгартрансгаз", категоричен е Петков.

"Тази шайка "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", когато и да ги арестуват, все са закъснели", смята бившият вътрешен министър от кабинета "Станишев".

Според него българските потребители плащат огромния кредит, "от който крадоха всички вкупом, за изграждането на т.нар. "Балкански поток".

"Тръбата на т.нар. "Балкански поток" минава през територията на цялата страна и не захранва нито един български град, нито едно българско предприятие. Най-скъпият газопровод в света за всички времена обслужва интересите на Сърбия, Турция и Русия, не и на България", заяви Петков.

Той обвини Бойко Борисов, че всичко, до което се допре, се забавя, както и че строи най-скъпата инфраструктура, в случая - забавило се изграждането на газопровода.

Газът влиза от Турция, излиза на Сърбия и в България няма свързаност. Влизат нищожни количества от Румъния.

По доклада на Европейската агенция на енергийните регулатори има крос субсидиране с тарифата, която "Булгаргаз" плаща на "Булгартрансгаз".

Имаме "Турски поток", имаме неизпълнение на газопровода "България-Гърция", каза Петков и обвини енергийния министър Теменужка Петкова в лъжа за това, че е обявила, че газопроводът "България-Гърция" ще бъде готов на 1 октомври тази година. Според него до тази дата газопроводът няма да бъде готов.

Според него единствените аргументи за изграждането на интерконектора България-Сърбия са рушветите.

Петков припомни, че на 5 март 2010 година министър Трайчо Трайков подписа в Брюксел с енергийния секретар тогава на Европейската комисия Гюнтер Йотингер предпроектно проучване, което трябваше да приключи 2010 година и първите количества газ в България по този газопровод да потекат 2013 година. Сега сме 2021 година, изтъкна неспазването на сроковете той.

Предпроектното проучване за 1,3 млрд. лева е подписано извън сроковете, залегнали в документа, подписан между българското правителство и тогавашния председател на ЕК Гюнтер Йотингер - месец януари 2012 година. "Булгартрансгаз" през 2020 година обявява изработването на техническия проект и го оценява на 540 хиляди лева - предпроектното проучване е три пъти по-скъпо от техническия проект, изтъкна Петков.

Според него, с възлагането на техническия проект на 540 хиляди лева се предрешава изборът на строителя, защото строителят прави предпроектното проучване. Капацитетът на интерконектора "България-Сърбия" ще е 1 милиард и 800 милиона куб. м газ. В момента с изграждането на "Турски поток" на Киреево-Зайчар ние имаме наличен капацитет от 1 милиард и 900 милиона куб.м газ, каза Петков. Според него няма нужда от нов конектор.

Относно идеята реакторите, закупени за АЕЦ "Белене" да бъдат поставени на площадката на АЕЦ "Козлодуй" Петков заяви, че Борисов фалира Националната електрическа компания заради лична изгода - за да си купува спокойствие от САЩ.

"Вчерашното решение на правителството е съсипващо за българската енергетика и за международния авторитет на България. Трябва да сме наясно, че в китайските институции, френските институции, корейските институции потресът е зашеметяващ. Борисов ги лъже три години: "Търсим стратегически инвеститор", каза Петков.

Китайците, когато идваха, обикаляха Сърбия, Македония, Турция, Гърция да проучат пазара на ток. Инвестираха огромни средства, допълни той. Според него без съгласието на производителя не може да се местят реакторите.

АБВ настоява за уволнения в АЕЦ "Козлодуй"

АБВ настоява за уволнения в АЕЦ "Козлодуй"

Заради посещение на американския посланик Херо Мустафа в ядрената централа

"Ние нямаме проект на "Козлодуй". Това означава да започнем цялата процедура отначало. Ако досега сме инвестирали в "Белене" три милиарда, НЕК е инвестирала в "Белене" 3 милиарда, милиард и половина да кажем, че е оборудването. Приемаме, че "Козлодуй" тегли кредит и купува това оборудване. Другият милиард и половина на 31 декември се пише на НЕК и НЕК е във фалит", каза Петков.

Според него фалитът на Националната електрическа компания означава закупуване на спокойствие от САЩ.

"Никой не е водил разговор с "Атомстройекспорт" за глупостите, които бълва Борисов. Той обяснява, че ще се прави хибриден реактор. Кой се е съгласил? На нас ни се обяснява как първото зареждане с ядрено гориво на такъв хибриден реактор ще бъде с ядрено гориво на "Уестингхаус".

Според него нито от "Атомстройекспорт" са поели ангажимент да бъдат изпълнители, нито от американската страна.

"Казвам го да е съвършено ясно - "Козлодуй" се управлява от Людмил Стойков, не от Теменужка Петкова, не от Бойко Борисов", обясни Румен Петков.

"Тези глупости, че след 10 години ще имаме работещи реактори, са абсурдни. Фактът, че нямаме съгласие на никой да даде гаранции, сам по себе си обяснява безсмислието на упражнението. Смисълът на упражнението е енергийната несигурност на България, енергийната мизерия българската икономика и българските граждани. Това отношение към съсипване на нашата енергетика е абсолютно методично за САЩ от времето на Иван Костов насам. Борисов шест-седем години обяснява как държавата не може да финансира блоковете в "Белене. Държавата сега, ако поеме да финансира тази измислица, която и няма как да се случи, в "Козлодуй", какво правим", запита реторично Румен Петков.