Цената на газ у нас е по-ниска с 15-20% от тази на европейските борси. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той обясни,че има търсене на синьо гориво, особено в Азия, и това е оказало влияние върху цените, които са започнали значително да нарастват. "Булгаргаз" обаче успявал да задържим ниски ценови нива, от които да се възползва българският потребител.

В тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от "Булгаргаз" е пряка подкрепа за битовия потребител, за конкурентноспособността на българската индустрия, изтъкна Павлов.

По негови думи по-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите за туширане на поскъпването на синьото гориво.

Той поясни, че ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от края на 2020 г., както и от новия ценови механизъм по договора с "Газпром". Това по негови думи спомага "Булгаргаз" да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари.

Природният газ от Азербайджан влиза в България от 31 декември

Природният газ от Азербайджан влиза в България от 31 декември

Започваме 2021 г. с реална диверсификация, обяви Борисов

Договорът на "Булгаргаз" с Азербайджан е за 25 години по 1 млрд. куб. м на година.

След забавянето на интерконектора България - Гърция като основно трасе за доставката обаче в "Булгаргаз" са проучили възможните алтернативни маршрути за доставка.

Павлов обясни, че единствената възможност за приемане на тези количества е била през газопреносната мрежа на гръцкия оператор.

На Кулата-Сидирокастро потокът на природен газ може да тече двупосочно - както в посока Гърция, така и в посока България, обясни той и допълни, че управлението на тези физически потоци на газа, както и изпълнението на заявките на клиентите в двете посоки се извършват от операторите на България и Гърция.

Ние докарахме азерския газ в България, хвали се Борисов

Ние докарахме азерския газ в България, хвали се Борисов

Йълдъръм: България е стратегически партньор за Турция

"Булгаргаз" е договорил с доставчика от Азербайджан газът временно да бъде получаван на гръцка територия. Срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември 2020 г. до 30 септември 2021 г.

За този период по думи на Павлов "Булгаргаз" ще получи приблизително 225 милиона кубични метра газ, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар.

Според него "Булгаргаз" не би следвало да заплаща неустойки.

Той подчерта, че в момента абсолютно всички количества газ се пласират на пазара, като "Булгаргаз" продава количества, които са предназначени и за румънския пазар.