Бившият служебен министър на енергетиката, Росен Христов, коментира в Нова телевизия текущите трусове в отрасъла, като обърна внимание на споровете около прекратяване на дерогацията за руски петрол за рафинерията на "Лукойл" у нас.

Христов забеляза, че в момента е трудно да се прецени какво точно се случва по въпроса. От една страна, се усеща натискът върху "Лукойл" от страна на ГЕРБ и ДПС, които се стремят да прекратят дерогацията по-бързо. От друга страна, има силна защита от страна на "Продължаваме промяната", които настояват дерогацията да продължи по-дълго. Независимо от този спор, цените на горивата нарастват, което поставя под въпрос смисъла от самата дерогация, която сега, по думите му, служи за финансиране на руските олигарси и държава.

Бившият министър поясни, че служебното правителство е избрало да запази дерогацията, но при условие, че цената на бензина остане под 2,40 лева. Той обясни защо не е искано от "Лукойл" да представи схема и план за преминаване към неруски петрол. Според него за това са необходими няколко седмици, а дерогацията, дадена от ЕС, изтича в края на 2024 година.

Христов напомни, че по време на предходното управление "Лукойл" направи авансово плащане от 160 милиона лева, но оттогава този процес е спрян. Предишните правителства не успяха да съберат нито един лев от рафинерията в този период. Той добави, че преди служебните правителства, рафинерията изобщо не е плащала данъци в България.

„Лукойл“: Платили сме 647 млн. лева за 2023 г., това е политически натиск

„Лукойл“: Платили сме 647 млн. лева за 2023 г., това е политически натиск

Министерството на финансите потвърди, че компанията плаща данъците си на време

Бившият министър заяви и че "Лукойл" може да иска да продаде своите активи в България поради режима на санкции. Въпросът, който се задава, е на кого може да бъде продадена рафинерията. Възможно е новият собственик да бъде фиктивен и да запази връзката с "Лукойл". Този сценарий може да има български следи, допусна Христов.

Според Христов, България трябва да насочва усилията си към постигането на ниски цени и сигурност на доставките на енергийни ресурси. Той подчерта необходимостта от активна търговска политика и поясни, че страната може да спечели стотици милиони от договора с "Боташ". Този договор предоставя важен достъп на България до световния пазар на втечнен газ и ще й позволи да прави доставки от цял свят, обясни Росен Христов.

Бившият министър завърши, като посочи, че "Булгаргаз" е бил изтласкан от пазара, докато частни компании, свързани с ПП, успяха да процъфтяват. Той подчерта, че важното за България е да води активна и стратегическа търговска политика, която да предпази интересите на страната и гражданите ѝ.

Той защити необходимостта и целесъобразността на договора и призова той да бъде проверен от независими международни енергийни експерти.

След сексистки скандали и много почивки НС създаде комисия "Боташ"

След сексистки скандали и много почивки НС създаде комисия "Боташ"

За председател бе избран Жечо Станков от ГЕРБ