Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и руската държавна корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа.

Това е казала енергийната министърка Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов в руския черноморски курорт Сочи, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

И унгарски фирми проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

И унгарски фирми проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

Потенциалните инвеститори могат да подават заявление за участие през май

Петкова е запознала представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". "Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", е заявила Петкова, цитирана от енергийното ведомство.

"Национална електрическа компания" (НЕК) ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, е допълнила тя. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта, а на българската страна да увери своя дял в бъдещата проектна компания.

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" е предопределен, убеден Румен Овчаров

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" е предопределен, убеден Румен Овчаров

Според него инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес

По думите на Петкова България разчитала на партньорство с "Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

По-рано министър Петкова е разговаряла и с представители на американската компания "Дженерал Електрик". От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.