"Булгаргаз" е поискала от КЕВР природният газ да поскъпне с 20,3%. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Той обясни, че по-високата цена на природния газ за септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51%. По негови дума тази пролет са били отчетени рекордно ниски ценови нива както на природния газ на европейските борси, така и на петролните продукти. Основната причина за безпрецедентния спад на цените било понижението в потреблението заради пандемията.

Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа, отбеляза Павлов.

В случай че КЕВР утвърди предложеното увеличение, от днес един мегават синьо гориво ще струва 22,46 стотинки, без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода.

С над 15% предлагат да поскъпне природният газ през септември

С над 15% предлагат да поскъпне природният газ през септември

Това стана ясно на днешното заседание на КЕВР

По думи на Павлов към момента просрочените задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са в размер на 120 милиона лева. Очаква се до края на настоящия месец дружеството да погаси изцяло дълга си.

Енергийният регулатор ще реши окончателно с колко поскъпва природният газ от днес. Припомняме, предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане миналата седмица обаче от "Булгаргаз" поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

КЕВР и "Булгаргаз" не прогнозират цената на газа по една формула

КЕВР и "Булгаргаз" не прогнозират цената на газа по една формула

"Булгаргаз" се движи по динамиката на пазара

Още тогава от КЕВР обясниха, че това няма да доведе до преразглеждане на цените на парното и топлата вода, тъй като те вече се определят веднъж годишно, а сегашното поскъпване на газа беше калкулирано предварително.

Припомняме, че от "Булгаргаз" предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh (също без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) - или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка. Топлофикациите са основните потребители на природен газ в страната. През пролетта на тази година отново бяха обяснени по-високите сметки за топлинна енергия през март със старите цени за природния газ, след така обявеното рекордно и историческо споразумение с "Газпром", което намалява цената на природния газ.