Заради зеления преход ще бъдат съкратени 15 100 души от ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това стана ясно от провелата се среща на 10 май на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", които предстои да бъдат освободени.

Срещата беше продължение на няколко събития, свързани с кариерното развитие и организирани от Община Стара Загора, но беше конкретно фокусирана върху работниците от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток" 3, на които предстои да останат без работа.

До момента от Бюрото по труда са съставили списък с над 400 свободни работни места, които отговарят на профила на образование и професионална заетост на хората, които ще бъдат съкратени от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток" 3. Това каза областният управител Ива Радева.

Временно ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

Временно ТЕЦ "Марица Изток 3" спира работа

Изтича дългосрочният договор на централата с НЕК за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени

На срещата присъстваха и министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и заместник-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, както и 17 фирми, които предлагаха 80 позиции.

"Най-засегнат от нисковъглеродния преход в цялата страна е регион Стара Загора и, за да има справедливост в зелената сделка, то бизнесът, общината и хората в нашия регион са тези, които трябва да получат най-много средства", коментира зам.-кметът.

Социалният министър увери засегнатите, че до края на тази година ще бъдат проучени квалификацията, уменията и нагласите за бъдещо професионално развитие на всички 15 100 човека. В сътрудничество със синдикатите Министерството на труда и социалната политика ще им предложи конкретни мерки, свързани с кариерна подкрепа, обучение и надграждане на квалификацията.

Оценката на уменията на работещите в енергийния сектор ще бъде извършена по процедура "Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда", която се финансира по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

По проекта вече са проведени анкети със 178 работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Данните от проучването показват, че около 53% от тях са с висше образование, а останалите - със средно техническо образование. Близо 90% от работещите са мотивирани да продължат да работят в енергийния сектор. Желание да се включат в програма за обучения за придобиване на нови умения и преквалификация имат 54 души.

Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Протест на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Те провеждат автошествие от Раднево до Нова Загора

Също така министърът напомня на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50% от анкетираните са между 2500 и 3500 лв.

Президентите на КНСБ Пламен Димитров посочи, че работниците искат да продължат да работят в сектора и не искат да се местят в други региони на страната. Искат и да получават дохода, който са получавали досега, който е между 2500 и 3500 лв. "Днес трябва да се види дали има работодатели, които предлагат това", добави Димитров.

Димитър Манолов, президетн на КТ "Подкрепа", изтъкна, че ако работодателите, които искат да наемат съкратените работници от ТЕЦ-овете, си търсят евтина работна ръка, тук няма да я намерят.

Той, както и неговият колега Пламен Димитров, отбелязаха, че съкращенията стават в среда, която не е подготвена за тях. "В момента се вършат неща, които е трябвало да се направят преди три години. Много от нещата можеха да се направят по друг начин", каза президентът на КНСБ.

Заместник-кметът Радостин Танев каза, че компаниите са готови да обучават хора и имайки предвид нивото на безработица в града, на практика в Стара Загора в момента бизнесът се бори за кадрите, а не обратното. Танев също разясни, че вече има информация за част от програмите и процедурите за финансиране в рамките на Териториалния план за справедлив преход.

"Стана известно, че има неща, които не са насочени към общините и това няма да остане без нашата реакция", заключи Радостин Танев.

Припомняме, че на 26 март стана ясно, че ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип на работа, като ще съкрати 30% от персонала. От 450 души, които роботят в ТЕЦ-а, около 160 от тях ще останат без работа. Съкращенията ще започнат в средата на месец май, когато изтича предвиденият по закон 45-дневен срок от уведомлението за процедура за масови уволнения.

МТСП и Агенцията по заетостта се мобилизират заради съкращенията в "Марица-изток 3"

МТСП и Агенцията по заетостта се мобилизират заради съкращенията в "Марица-изток 3"

Съкращенията започват в средата на май