Правим зелен преход без пари. Това заяви проф. Даниела Бобева по време на конференция, посветена на зеления преход, организирана от Института за икономически изследвания към БАН.

Има проблеми с концепциите и теориите за зеления преход, смята Бобева. Имало и методологически дефицити. По думите й голяма част от фотоволтаиците не работят. Прекалено бързото развитие може да доведе и до негативи, според Бобева. Не е вярно, че не сме зелени, категорична бе тя. Частният сектор много бързо се обръщал към зелени инвестиции. Позеленяваме в хубавия смисъл, обясни Бобева. Отмина онзи период, в който се радвахме на комините, които пушат, изтъкна тя.

Въпросът е как да се случи зеленият преход, по думите й. От Парижкото споразумение до сега не сме намалили температурата на земята. Остава въпросът дали зеленото няма да изяде част от природата, както и каква ще е цената на зеления преход. Има различия в климатологията колко необратими и дълбоки са промените в климата. Има неяснота, дублиране, противопоставяне на икономическите теории за зеления преход. Има проблеми и с терминологията.

Основният сблъсък със зеления преход е в теорията за растежа. Въпросът за зеления преход е не дали, а как той трябва да става, според Даниела Бобева. Важен е въпросът дали да стане плавно или шоково. Ограниченост на ресурсите мотивира зеления преход, а ограничеността на ресурсите за зеления преход го демотивира, по думите й. Технологиите изостават от амбициите. Съществува и комфортът на статуквото. Някои учени виждат в зеления преход невидимата ръка на пазара, която се подпомага от използването на данните от природата науки за ресурсния потенциал.

Неолиберално не може да се прави зеления преход, подчерта проф. Бобева. Частният сектор реши да позеленее и го направи много бързо, подчерта тя. Според данни на ЕСО от тази сутрин едва 7% от фотоволтаиците влизат в енергийната система. Металите, необходими за енергийния преход изискват много скъпа енергия и новата зелена инфлация вече е в разгара си. Технологиите не са готови за прехода, по думите й. В много случаи производството на зеленото е "кафяво", подчерта проф. Даниела Бобева.

Радев убеждава ООН за "зелен преход" без компромиси с качеството на живот на хората

Радев убеждава ООН за "зелен преход" без компромиси с качеството на живот на хората

И с конкурентоспособността на икономиката