Ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и "Лукойл", ще се стигне до шоков спад на цените на горивата у нас. Това заяви Мартин Владимиров, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, пред Нова телевизия. Той обясни, че ако не затвори рафинерията, тя ще произвежда много повече горива, отколкото са необходими на местния пазар и логиката е пазарът да се наводни с горива.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Позволява се изпълнението на договори, сключени преди 4 юни 2022 г.

Според Владимиров с решението си от миналата седмица българското правителство реално позволява износа на руски горива към трети страни и ЕС и по този начин облагодетелства руската компания да запази маржа си на печалба на пазара в България. Сметката на Мартин Владимиров показва, че печалбата е 88 стотинки на литър гориво. "През тази година "Лукойл" ще генерира близо 3,5 милиарда долара печалба, които няма да бъдат обложени, тъй като компанията продава през швейцарско дружество "Литаско" и у нас изобщо не фигурира като търговец на горива", посочи още Владимиров.

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Интензивният диалог дава резултат, доволен е Христо Алексиев

Към 2 януари само България и Унгария, и може би частично Чехия, ще внасят руски петрол. За последните 6 месеца вносът в Европа на руски суров нефт се е сринал от 2 милиона барела дневно до под половин милион барела дневно.

Но ситуацията на пазара на горива остава непредвидима към момента.

"Не знаем каква ще е реакцията на пазарите, както към тавана на за руския нефт, така и налагането на ембаргото." Една от хипотезите е, че заради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се съобразяват с тези изисквания. "Тогава реакцията на търговците е да повишат цените", обясни Владимиров.

По въпрос за налагането на таван на цените от 60 долара, експертът от ЦИД посочи, че Русия така или иначе продава на 60 долара, но ОПЕК е решила да задържи производствените квоти, с което решение реално отказва да успокои пазара. "ОПЕК в момента работи в сътрудничество с Русия", коментира експертът.

 ОПЕК+ запазва производството на петрол

ОПЕК+ запазва производството на петрол

Решението бе очаквано