На днешното заседание на Министерски съвет правителството одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С измененията в законопроекта бе закрита Държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДП ДПК), информират от правителствената пресслужба.

Направените до момента анализи сочат, че след създаването на ДПК не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България.

Правителството посочва, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес.

Припомняме, че идеята за държавното предприятие, което да оперира с разпространение на горива - държавни бензиностанции - беше на последното правителство на Бойко Борисов и по-точно беше лансирано като идея от икономическия министър Емил Караниколов (квота на Обединените патриоти в коалиционното правителство). Идеята бе по този начин държавата да интервенира на пазара и да създаде конкуренция - на фона на отново високи цени на горивата. Идеята не стигна до реализация, разкритикувана още тогава, а още правителството на Кирил Петков заяви намерението си да прекрати съществуването на ДПК, а пък на 22 май 2022 г. от правителството но на Петков съобщиха, че са взели това решение - да закрият предприятието.

И това правителство закри Държавната петролна компания

И това правителство закри Държавната петролна компания

Планираше се държавата да прави собствени вериги бензиностанции