Правителството одобри изменения в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се закрива Държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДП ДПК).

Направените до момента анализи сочат, че след създаването на ДПК не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България.

От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес.

Законът за държавните бензиностанции бил приказка по картинка

Законът за държавните бензиностанции бил приказка по картинка

Държавните институции в борбата с контрабандата не си вършат работата, смята Гечев

Припомняме, че идеята за държавното предприятие, което да оперира с разпространение на горива - държавни бензиностанции - беше на последното правителство на Бойко Борисов и по-точно беше лансирано като идея от икономическия министър Емил Караниколов (квота на Обединените патриоти в коалиционното правителство). Идеята бе по този начин държавата да интервенира на пазара и да създаде конкуренция - на фона на отново високи цени на горивата. Идеята не стигна до реализация, разкритикувана още тогава, а още правителството на Кирил Петков заяви намерението си да прекрати съществуването на ДПК, а пък на 22 май 2022 г. от правителството но на Петков съобщиха, че са взели това решение - да закрият предприятието. 

Зад държавните бензиностанции прозирал частен интерес

Зад държавните бензиностанции прозирал частен интерес

По думите на Ивайло Калфин политиката не е джипка, която раздава пари