Идеята за държавните бензиностанции не е от сега. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов в ресорната парламентарна комисия, която гледа на първо четене законопроекта, предложен от Министерство на финансите. Отдавна се повдигала темата, по думите му.

Държавната петролна компания е държавно предприятие с прехвърлени функции от държавния резерв. Нямало как активи на държавата да се прехвърлят по друг начин освен в държавна компания, според Караниколов. 

Комисията по енергетика одобри създаването на държавни бензиностанции

Комисията по енергетика одобри създаването на държавни бензиностанции

Депутатите одобриха и излизането на малките фирми на свободния пазар на електроенергия от октомври тази година

Освен това държавата се задължава да изгради инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, стана ясно от думите на икономическия министър. Така сме щели да сме интересни на инвеститорите. Според министъра, ще можем да изградим няколко лъча от места за зареждане на електрически коли.

Караниколов успокои Българска петролна и газова асоциация, че държавата няма да е монополист на пазара с горива. Ще бъдем лоялен конкурент на този пазар, подчерта той. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се оплака как тарикатите в бранша ощетявали държавата. Законът бил апотеозът в битката срещу изсветляване на сектора, по думите му.

В закона пък социалистът Румен Гечев видя признание, че държавните институции в борбата с контрабандата не си вършат работата. Шефката на КЗК трябвало веднага да си подаде оставката, според него.

Червеният депутат е стреснат от заявката на министъра за електрическите колонки. Румен Гечев е против закона. Няма разчети, това са някакви намерения, мечти на вносителите, смята социалистът. Каква ще бъде инвестиционната възвращаемост, попита Гечев. Приказка по картинка бил законопроектът, според него. Иначе мотивите в закона били едно хубаво есе, а самият проект - мечти.

По-добре късно, отколкото никога, с тези думи герберът Димитър Бойчев защити проекта.

Припомняме, на 15 май изникна идеята на финансовото министерство държавата да има свои бензиностанции.

Според Българската петролна и газова асоциация държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти в страната.

Трайчо Трайков скептичен за държавните бензиностанции

Трайчо Трайков скептичен за държавните бензиностанции

Силна и голяма държава не е едно и също нещо