Енергийният министър Теменужка Петкова е разпоредила прекратяване на поръчката на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 ЕАД 2 с предмет „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите й обекти“.

Договорът включва външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други.
По-рано днес премиерът Борисов посочи пред медиите, че е разпоредил проверка.

Информациите са, че консорциумът, спечелил поръчката, е свързан с Делян Пеевски.

От енергийното ведомство съобщават, че поръчката е започнала през юни 2014 година без обявена прогнозна стойност. Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна стойност, което е предпоставка за възлагането на дейности без лимит.

На 28 януари 2016 година е сключен договор по рамковото споразумение на стойност 29 280 900 лева без ДДС.

ТЕЦ 2 реализира загуба за 2015 година и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти. В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано, се казва в съобщението.

Агенцията за държавна финансова инспекция в момента проверява в държавното дружество, като обект на проверка е и законосъобразността на въпросната поръчка, проведена през юни 2014 година.