Липсата на парно и топла вода се превръща в пандемия. Авария след авария оставят все повече столични квартали да студуват. Нова авария остави за повече от 12 часа и "Люлин" без топло. За капак от тази сутрин кварталът е и без вода. От "Топлофикация"-София обясниха, че се надяват отстраняването на новата авария да приключи за по-малко от 48 часа.

Нова авария оставя без парно и топла вода още столични квартали
Обновена

Нова авария оставя без парно и топла вода още столични квартали

Още не са пуснали парното от старата авария на места

Пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова изрази силното си възмущение от действията на столичното парно. По думите й потребителите имат пълно право да си търсят правата и да настояват за обезщетение за претърпените неудобства. Телефоните в моята приемна прегряха, сподели общественият защитник.

За една година "Топлофикация"-София ремонтирала малко над километър тръбопровод. Това показвала инвестиционната програма на дружеството за 2016 година. При хиляди километри тръбопроводи това означава, че на "Топлофикация"-София ще й трябват хиляда години да поднови мрежата си, недоволна е Манолова.

До 48 часа отстраняват аварията и пускат парното на софиянци

До 48 часа отстраняват аварията и пускат парното на софиянци

Това обещават от "Топлофикация"-София

Според нея дружеството е трябвало да постъпи по-коректно с клиентите си, като ги информира за случилото се и в какви срокове отново ще получат топлоподаване.

Междувременно, пред БНТ инж. Боян Паунов от "Топлофикация" съобщи, че аварията в топлоподаването е причинена от токов удар. Той увери, че в момента е възстановено топлоподаването във всички столични квартали. Вероятно е обаче да има колебания в "Младост", "Дървеница", "Мусагеница" и "Студентски град". Причината е, че продължава да се работи по отстраняване на проблема.

По думите на Паунов в резултат на открития пробив срещу един от търговските центрове в столицата има колебание в хидравликата и в част от кварталите "Младост" и "Студентски град" топлоподаването е нарушено, но не и спряно.

Столичният квартал „Люлин” все още е без парно

Столичният квартал „Люлин” все още е без парно

Възстановено е топлоподаването към "Слатина" и "Дружба"-1

От "Топлофикация" коментират, че постоянно възникват нови пробиви. В петък в 18.30 часа е станал токов удар, който е прекъснал електроснабдяването в помпена станция "Лозенец". От събота до вчера били отстранени 11 пробива.

Боян Паунов увери, че на клиентите ще бъде начислено толкова, за колкото са получили централизирано топлоснабдяване. Няма да се начислява пълно число топлоенергия за месеца.