Няма официална информация от Газпром, но е сигурно, че България работи за това да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа чрез големи енергийни проекти. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Газоразпределителният център представлява инфраструктура, даваща възможност да се доставя природен газ и създаването на платформа за търговия с природен газ. За да стане това факт, трябва да имаме необходимите количества на природен газ в страната, обясни Петкова и припомни изграждането на LNG (втечнен газ) тръбопровода и интерконектора, свързващ България с Гърция.

Предпроектно проучване показва, че един от възможните източници за доставка е руският природен газ, заяви министърът във връзка с газопровода "Турски поток".

Юрий Барсуков: Географски са мотивите "Турски поток" да мине през България

Юрий Барсуков: Географски са мотивите "Турски поток" да мине през България

Авторът на статията в "Комерсант", в която се твърди, че "Турски поток" минава през нас

Трябва да изчакаме официалното съобщение от страна на "Газпром", заяви Петкова. Реализацията ще бъде изцяло съгласувана с европейското законодателство.

Петкова уточни, че европейските правила предвиждат пазарни тестове. "Ще видим дали ще бъде резервиран капацитет за такъв проект. Само тогава ще се пристъпи към неговата реализация. Никой няма да направи нещо, което да накърни интересите на България", обясни Петкова.

В енергетиката има и много геополитика, но такива проекти трябва да се разглеждат в рамките на икономическите интереси и ползите за страната ни, смята тя.

За "Турски поток" Теменужка Петкова чака официално "Газпром"

За "Турски поток" Теменужка Петкова чака официално "Газпром"

Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия

Първоначални анализи показват, че инвестицията е 2,6 млрд. лева в инфраструктура и компресорни инсталации. Ако бъде реализиран подобен проект, за период от 20 години "Булгартрансгаз" ще има печалба над 4 млрд. лева, заяви министърът.

Ако България не предприеме адекватни действия, Газпром ще изпълни желанието си от 1 януари да не използва трансбалканския път. Петкова подчерта липсата на гаранции за инвестициите в инфраструктура, като вложените ресурси може да не се използват от руска страна.

Категорично не приемам, когато някой се опитва да заблуждава хората, заяви Петкова в отговор на критиката от страна на Светослав Малинов от Движение за България (ДБ).

Припомняме, евродепутатът Светослав Малинов публикува отговор на ЕК за евентуално изграждане на АЕЦ "Белене". В него се казва, че проектът трябва да бъде одобрен от ЕК.

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът

Проектът АЕЦ "Белене" е нотифициран като нов проект в регламента на ЕК. При промени в инвестиционния проект държавите членки са задължени да нотифицират с допълнително съобщение ЕК. Това, по думите й, не е повторно одобрение на енергиен проект.

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Петкова: Месеци, а не години, би отнело одобрението на ЕК за АЕЦ "Белене"

Разполагаме с много добре развита газопреносна инфраструктура, увери министърът

Според Теменужка Петкова не трябва да се гледа едностранно на процеса. България е вложила голям ресурс, а всички анализи показват, че в целия регион след 2030 година ще има недостиг на електрическа енергия, затова търсенето на инвеститор не трябва да бъде спирано. Този проект е един от най-безопасните в света, гласи доклад на ЕК.

Днес изтича срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Днес изтича срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Според анализатори, проектът е "политическа дъвка"