"Неоснователни и неаргументирани са протестите на малките ВЕИ-та, че Параграф 18 от Закона за енергетиката не се прилага правилно. Насреща на техните тези стоят много ясни аргументи и действия от страна на Европейската комисия и българските власти."

Позицията на енергийния министър Теменужка Петкова е категорична. Брифингът в Министерство на енергетиката закъсня с повече от час заради явно проточилата се среща с представители на Съюза на европейските производители на зелена енергия.

Припомняме, преди няколко дни малките ВЕИ поставиха ултиматум, че ще запалят една от фалиралите фотоволтаични централи, ако до края на седмицата КЕВР и Министерството на енергетиката не изпълнят исканията им. Те не са съгласни с твърденията, че са "двойно подпомогнати" и "свръхсубсидирани".

Работодателите оспориха исканията на производителите на ток от ВЕИ

Работодателите оспориха исканията на производителите на ток от ВЕИ

България бе глобена с 28 млн. лева за надплатена помощ, припомнят от АОБР

Енергийният министър недоумява защо точно сега, в настоящия момент, малките ВЕИ-та протестират, тъй като промяната в закона била факт още от 2015 г. От страна на Европейската комисия вече имало изпратено писмо до Държавен фонд "Земеделие", в което се казва, че ако бъдат предприети действия от българските власти за промяна в текста на параграфа или отмяна, веднага ще започне възобновяване на процедурата по налагане на финансова глоба. Припомняме, че протестите започнаха обаче още преди три години.

В рамките на днешната проведена среща ДФЗ изложили кореспондецията си с ЕК . В началото на 2018 г. от ДФЗ са поставили въпроса във връзка с протестите на производителите на енергия, а заключението от Европейската комисия било, че този въпрос е приключен. Самата Европейска комисия дори се произнесла, че текстът на Параграф 18 е напълно законосъобразен и не е налице противоконституционност.

Петкова посочи, че темата за Параграф 18 от Закона за енергетиката отново ще бъде поставена от земеделската програма пред ЕК, за да се види дали са настъпили промени и дали ще се разгледа отново въпросът на малките ВЕИ.

Министър Петкова води малките ВЕИ-та в Народното събрание

Министър Петкова води малките ВЕИ-та в Народното събрание

За да им даде възможност да изложат исканията си

"Интересно е защо точно сега, точно в този момент тези производители на енергия от възобновяеми енергийни източници започнаха да изразяват недоволство и да обясняват как те ще фалират и да изброяват всички останали последствия като пагубни за тях", изрази негодуванието си енергийният министър.

Тя даде да се разбере, че с въвеждането на разпоредбата на Параграф 18 от Закона за енергетиката е определена такава цена, която да гарантира възращаемост на инвестицията със съответната норма на печалба.

От своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов също категорично заяви, че КЕВР прилага закона такъв, какъвто е.

Иванов ще разпореди да се изготви списък на всички електроразпределителни дружества, които попадат в Параграф 18 от Закона за енергетиката. Те трябва да отговорят какъв е техният статут, защо те не са били посочени и с какви аргументи са счели, че не попадат под разпоредбата на параграфа."Там, където се установи, че има дружества, които трябва да бъдат в периметъра на приложното поле на параграф 18, КЕВР незабавно ще се произнесе", обеща той.

Иванов, явно засегнат от твърденията на малките ВЕИ-та, че КЕВР не спазва Закона за енергетиката, заяви, че съдът е органът, който се произнася по такъв спор. "Нито аз като председател, нито въпросните производители могат да се произнасят с такава категоричност", защити се шефът на КЕВР.