Цената на горивата няма да се увеличи заради новите мерки срещу ДДС измамите с течни горива. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР.

В сряда финансовото министерство публикува предложение за промени в Закона за ДДС, според което търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с Агенция "Митници" или Националната агенция за приходи, трябва да дават обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива.

"Аз не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо", каза Бенчев.

Според него, мярката, предлагана от финансовото министерство, е правилна. Той очаква, че тя ще удари фирми, които са в сивия сектор.

Фиктивен износ на стоки. Вкарват горива, например от други страни-членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и се реализират на някакви обекти, незаконни, на територията на страната, заяви Светослав Бенчев от петролната асоциация.