Върховният административен съд (ВАС) отмени разрешение за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". Това съобщи Административния съд, като уточни, че с акта си върховните магистрати са потвърдили решение на Софийския административен съд.

Предмет на съдебния спор е съдържанието на писмо, издадено от зам.-министъра на околната среда и водите. С него ТЕЦ "Бобов дол" е информиран, че може да проведе експеримента без предварително поставяне на специални условия в Комплексното разрешително по отношение на горивните съоръжения.

В писмото са описани условията, при които може да се извърши експерименталното изгаряне на въпросните отпадъци. Върховните магистрати смятат, че заради поисканото от ТЕЦ "Бобов дол" изменение на инсталацията, независимо че горенето е пробно, единствено министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение, а не негов заместник.

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Причината е неотложен ремонт

През януари миналата година ТЕЦ "Бобов дол" беше глобен със 100 000 лв. заради горене на боклук.

Година по-рано проверка в ТЕЦ-а установи, че отпадъците са горени без разрешително.

На 18 януари 2020 г. прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а беше задържан.

На 27 март от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

Подновеното горене на отпадъци обаче предизвика остро недоволство сред местните хора.

На 10 октомври миналата година Районният съд в Дупница потвърди глобата в размер на 80 000 лв., наложена на "ТЕЦ - Бобов дол" от екоинспекцията в Перник.