В ситуация, в която се очаква енергийна криза и на фона на спирането на доставките на газ за България, от асоциация "Хидроенергия" припомнят за проблемите с подзаконовия административен акт, който може да блокира целия сектор.

Сега всеки киловат час евтина енергия е жизнено важен за страната ни, пишат от асоциацията с призив да се отпуши проблема и да се спре с блокирането на легалната работа на ВЕЦ. Това се случва обаче заради постоянните протести на прокуратурата на решението на ВАС, с което се отменят абсурдни текстове от Наредбата за водоползване. Така са блокирани и законодателни промени, които да уредят въпроса окончателно и без възможност за превратно тълкуване от страна на администрацията.

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят, но само ако отговорят на екоизискванията

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят, но само ако отговорят на екоизискванията

Влади Калинов: Има пролуки в законите и не е осъществяван контрол

От асоциацията посочват, че ключовата роля на ВЕЦ не се ограничава единствено до обезпечаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система, а и по-високият дял на хидроенергийните мощности се отразява върху по-ниските цени на енергията в страната, а енергията, произвеждана от ВЕЦ в България има най-голям дял в сравнение с останалите възобновяеми технологии, при най-нисък разход за обществото.

Според "Хидроенергия" ВЕЦ-овете могат да имат ключова за развитието на вътрешния енергиен пазар, спомагайки за реализирането на основни приоритети от националната енергийна политика, свързани с ограничаване на зависимостта на страната от внос на енергийни ресурси, смекчаване на последиците от изменението на климата, развитие на конкурентен енергиен пазар и политика, насочена към осигуряване на енергийните нужди, и защита на интересите на потребителите.

Водноелектрическият сектор е гръбнакът на възобновяемата енергия в страната и има ключова роля в осигуряването на енергийната сигурност. Заради това и е неотложно да се направи законодателната промяна, с която да се уредят вещните права на съоръженията, изградени в речните корита.

Асоциация алармира, че 250 ВЕЦ-а могат да спрат работа

Асоциация алармира, че 250 ВЕЦ-а могат да спрат работа

Това ще доведе до по-скъп ток

News.bg припомня, че държавата постави като условие ВЕЦ-овете да покрият изискванията по отношение на екологията, като управниците пък се ангажират да променят спорната наредба, ако това стане факт.