Почти всички малки водноелектрически централи, изградени по българските реки, не отговарят на екологичните изисквания. Става въпрос за тези изисквания за наличие на рибни проходи, нужни, за да се запази екоравновесието във водоемите чрез естествената миграция на рибите.

Това мнение изразяват от риболовното сдружение "Балканка".

"99% от рибните проходи на малките вецове не работят, което е основно изискване. Поне 60-70% сме ги снимали през годините, когато реката е суха като барут заради тяхното водохващане. Така че щетите са невъобразими", каза в интервю за News.bg председателят на "Балканка" инж. Димитър Куманов.

От сдружението бяха сред участниците на провела се преди 2 седмици среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посветена именно на казуса с малките ВЕЦ-ове. Темата за бъдещето на частните електромощности бе повдигната още през лятото от Съюза на производителите на екологична енергия и АИКБ. Тогава те сигнализираха, че заради нова наредба, издадена в последните дни на правителството на ГЕРБ, около 260 ВЕЦ-а има опасност да спрат да работят. Новите правила постановяват изискване собствениците на тези централи да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да бъде продължено разрешителното им за водоползване. Такъв документ досега не е бил изискван и няма как тепърва да бъде изваден, казват от бранша.

29 ВЕЦ-а могат да затворят до края на годината

29 ВЕЦ-а могат да затворят до края на годината

Съюзът на производителите на екологична енергия отиват в МРРБ

В крайна сметка до компромисен вариант след поредица от срещи се стигна. Държавата постави като условие ВЕЦ-овете да покрият изискванията по отношение на екологията, като управниците пък се ангажират да променят спорната наредба, ако това стане факт.

Това обаче, смятат от Балканка, не би решило по никакъв начин проблема. И са категорични - ще обжалват в съда подобно решение.

"Ситуацията е абсурдна. Ако едно нещо досега е било супер вредно за природата, то не може да искаш от него да стане природосъобразно от сега нататък. Трябва да се компенсират щетите, нанесени върху природата. Тези ВЕЦ-ове са построени без учредено право на строеж - а сега аргументът им е, че такова не им е било искано. В закона е записано, че разрешителните се предоставят след представяне на документите, а не след изискване. Всеки инвеститор трябва да знае какви документи са му нужни предварително", аргументира се Куманов.

"Според Закона за устройство на територията възложител е лице, което е собственик на имот или има учредено право на строеж. След като те нямат това право, те не съществуват в правния мир. И това го казваме не само ние, а прокуратурата на Република България е завела проверки за 150 ВЕЦ-а преди досъдебно производство. Освен това прокуратурата в Смолян е внесла в съда няколко такива дела, по 2 от които вече има решение. Допълнително на това вече има и решение на ВАС за един ВЕЦ, което ясно казва, че трябва да има учредено право на строеж. На въпросния ВЕЦ вече са съборени водохващанията", обясни председателят на "Балканка".

Според Куманов би било много чудно как би могло да бъдат узаконени тези мощности след това решение на съда: "Законите трябва да се спазват и да са еднакви за всички."

Минимален по думите на Куманов бил и реалният принос на малките частни вецове към българската енергетика - едва 2% от енергийния микс. "А ако спазваха екологичните изисквания за изпускане на водно количество в реките, то те щяха да произвеждат под 1%. Така че балансът между щетите върху природата и принос към енергийната система е ужасяващ. Ако имаше смисъл от тях, щяха да бъдат построени още през социализма", заяви той.

Позицията на представителя на малките вецове може да прочетете утре, а след това и на държавата.

Асоциация опровергава твърденията против ВЕЦ индустрията у нас

Асоциация опровергава твърденията против ВЕЦ индустрията у нас

Според тях обществото трябва да има достъп до факти