Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на региона. Реализацията на проекта е един от основните приоритети за нас, тъй като чрез неговата инфраструктура се очакват доставки на втечнен газ от САЩ и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна.

Това заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" С.А. и с представители на част от останалите акционери в проекта за терминал за втечнен природен газ край гръцкият град. Енергийният министър е част от официалната делегация на президента Румен Радев, която е на посещение в Атина.

Румен Радев се възхищава на украинците, но вижда ясно превъзходство на руската армия

Румен Радев се възхищава на украинците, но вижда ясно превъзходство на руската армия

НАТО не трябва да влиза със сухопътни войски

По думите на Малинов допълнителното забавяне е напълно недопустимо понеже терминалът има стратегическо значение за осигуряване на енергийните доставки за региона, като посочи, че след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година алтернативните доставки ще са с водеща роля за енергийната система на Европа.

Считам, че следва да бъдат предприети решителни мерки от страна на Газтрейд за отстраняване на дефекта и въвеждане на съоръжението в експлоатация в рамките на настоящата календарна година, подчерта енергийният министър, като е постигнато съгласие в срок до 15-ти юли да бъде начертан ясен план с конкретизирани технически решения с цел въвеждането на терминала в експлоатация в най-кратки срокове.

Припомянем, че през 2020 година, когато министър на енергетиката е Теменужка Петкова, с решение на МС,  "Булгартрансгаз" ЕАД придоби 20% от капитала на проектната компания "Газтрейд" С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. 

БЕХ ще участва като акционер в зеления енергиен коридор

БЕХ ще участва като акционер в зеления енергиен коридор

Одобрено е равноправно участие от 20% акционерен дял на българската страна