НАТО не бива да се намесва във военния конфликт в Украйна, особено със сухопътни войски. Това заяви президентът Румен Радев по време на международния икономически форум на The Economist в Гърция, съобщава bTV.

Той бе категоричен, че Алиансът не бива да допуска да бъде въвлечен в тази война.

Директен сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия с опустошителни последици, предупреди държавният глава. Такъв сценарий нямало да бъде от полза за Европа и Украйна.

По негови думи, за да се избегне този сценарий, възможно най-бързо трябва да се върнем към дипломацията, която да подготви почвата за преговори.

Той изрази увереност, че решенията на НАТО и на Съвета НАТО - Украйна са силен пробив към бъдещото членство на Украйна в Алианса. По негови думи всички съюзници са ангажирани в подкрепата си към Киев и въпросът бил не дали, а кога.

Румен Радев прогнозира ядрен армагедон и ескалация на войната в Украйна

Румен Радев прогнозира ядрен армагедон и ескалация на войната в Украйна

Участието на НАТО в тази война на всички нива е публична тайна, смята президентът

"Отговорът ще зависи от развитието на бойното поле, от възможността да се постигне устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава и има свободата да реши", изтъкна Радев и отбеляза, че това е борба за всеки сантиметър земя.

Президентът подчерта, че най-стратегическият аспект от войната не са оръжията и боеприпасите, а хората - войниците - тяхната подготовка, оборудване, мотивация и численост.

Възхищаваме се на куража на украинците, но ако сравним армиите, виждаме ясно превъзходство на руснаците, посочи той.

В словото си на откриването на форума държавният глава подчерта, че предвид глобалния пейзаж основните цели на Европейския съюз трябва да са да осигури стабилност, сигурност и просперитет на всички свои граждани, както и на съседите.

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Решението на България дали да изпрати военни в Украйна нямало значение заради член 5 на НАТО