Компаниите от "кратката листа" потвърдиха готовността си да подадат обвързващи оферти за АЕЦ "Белене" и по-нататъшното си участие в процедурата, съобщават от Министерството на енергетиката.

Съгласно процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на проекта енергийното министерство е изпратило писма до са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

Каним Русия, Китай и Южна Корея за преговори за АЕЦ "Белене"

Каним Русия, Китай и Южна Корея за преговори за АЕЦ "Белене"

Франция и САЩ са готови да се включат в оборудването

В определения срок до днес, 31 януари, писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти са били получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси за взимане на окончателно решение от тяхна страна.

От министерството на енергетиката посочват, че компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в "Национална електрическа компания" ЕАД, съдържаща информация по проекта. Предвижда се срокът за подаване на обвързващата оферта да бъде 31 май 2020 г.

Проектът АЕЦ "Белене" приключи, категоричен Валентин Златев

Проектът АЕЦ "Белене" приключи, категоричен Валентин Златев

Акцизът върху горивата в България не е най-скъпият, увери той