Европейският съюз отново увеличи вноса от Русия на ядрено гориво и услуги за проектираните от Русия реактори в блока през 2023 г. в сравнение с 2021 г., преди войната в Украйна. Това обяви агенцията за доставки на Евратом (ESA), съобщава "Ройтерс".

Въпреки че такъв внос не е обект на санкции от ЕС, блокът има за цел да намали зависимостта си от Москва. Общият внос от руската ядрена енергийна индустрия се запази стабилен през миналата година въпреки нарастващото търсене на ядрена енергия, водено от високите енергийни разходи и стремежа за намаляване на въглеродните емисии.

Въпреки това пет държави от ЕС използват така наречените реактори ВВЕР, които са разработени в Съветския съюз. Тези страни вероятно ще надвишат нивата на внос от 2021 г. отново тази година след повишение през 2022 г. Това заяви за "Ройтерс" изпълняващият длъжността ръководител на ESA.

България се присъедини към декларация за увеличаване на ядрената енергия

България се присъедини към декларация за увеличаване на ядрената енергия

Тя е в съответствие с енергийната политика на страната и с проектите за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“

Тенденцията подчертава трудностите, пред които е изправен ЕС при постигането на дългосрочната си цел за постигане на самодостатъчност откъм гориво за ВВЕР.

"Вносът от страни, експлоатиращи проектирани от Русия реактори ВВЕР, нарасна през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и вероятно ще е нараснал през 2023 г. в сравнение с годината преди руската инвазия", изтъкна Стефано Чикарело днес.

Миналата година тези пет страни - България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия - са закупили 30% повече услуги за преобразуване от Русия и 22% повече обогатяване, съобщи ESA в годишния си доклад през октомври. "Тези услуги създават допълнителни запаси от свежо гориво. По-нататъшните предварителни покупки най-вероятно ще допринесат в краткосрочен план за повече материали, идващи към ВВЕР-ите от Русия в сравнение с 2021 г.", каза той.

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

ЕС финализира 12-ия пакет санкции срещу Русия

Може да бъде представен в сряда

Стефано Чикарело не даде конкретни числа и заяви, че е твърде рано да се каже дали вносът през 2023 г. също ще бъде по-висок от миналата година.

От петте държави от ЕС, които досега са разчитали изцяло на руски доставки, само Унгария все още не е подписала договори за алтернативно гориво, според ESA. Унгарското правителство не отговори на искане за коментар по темата.

По-рано тази година в Украйна американската компания Westinghouse зареди алтернативно гориво в реактор ВВЕР за първи път, но по-широкото преминаване ще отнеме години. Според Чикарело отнема средно до едно десетилетие, за да бъде лицензирано ново ядрено гориво.

Като цяло вносът на природен уран в ЕС и свързаните с него услуги от Русия е до голяма степен непроменен спрямо предходната година през 2022 г. според ESA. "Тези, които не разчитат на Русия, се опитват допълнително да намалят всяка такава зависимост", изтъкна Чикарело. "От друга страна, има хора, които са напълно зависими от руското гориво, които увеличават запасите от гориво за непредвидени случаи за прекъсване на доставките, преди алтернативното гориво да бъде лицензирано."

Страни от ЕС се противопоставят на "клаузата без Русия" в 12-ия пакет санкции

Страни от ЕС се противопоставят на "клаузата без Русия" в 12-ия пакет санкции

Според тях предложението отива твърде далеч, ще има обратен ефект върху световната търговия на ЕС

Ядрената енергия представлява близо 10% от общото количество енергия, консумирана в Европейския съюз, като Франция задоволява почти една трета от енергийните си нужди по този начин. Други големи производители в блока включват Швеция и Белгия.

Вносът на природен уран от Русия е намалял с 16% миналата година спрямо 2021 г., като този спад е компенсиран от силно увеличение на доставките от Казахстан и Узбекистан, каза ESA. През 2022 г. руският внос на ядрена енергия в ЕС е бил на стойност около 750 милиона евро, или 1% от руския внос на газ в блока, според Европейската комисия.

Държавите от ЕС сега обсъждат предложение на Комисията за 12-ия пакет от икономически санкции срещу Русия. Според източници обаче предложението не включва санкции срещу ядрената енергия на Русия индустрия.

Налагането на санкции на ЕС изисква единодушие на всичките 27 членки на блока, но в случая Унгария отказва.

Без да се предава, Зеленски призна за провал на контраофанзивата

Без да се предава, Зеленски призна за провал на контраофанзивата

Войната на Украйна с Русия навлиза в нов етап