Възможно е над България да има замърсяване с изотопа рутений, който представлява опасност за човешкото здраве. Притеснително е, че българските власти са укрили наличието му. България е знаела за това още на 2 октомври 2017 г., когато е подала информация. Румънските измервателни станции още на 30-ти септември са отчели високи количества от този изотоп.

И от "Маяк" уверяват, че не са изпуснали рутений-106 в атмосферата

И от "Маяк" уверяват, че не са изпуснали рутений-106 в атмосферата

Два са вариантите за освобождаване на този изотоп в атмосферата

Това заяви по време на пресконференция в БТА Борислав Сандов - член на координационния съвет в Коалиция за климата и бивш съпредседател на "Зелените".
Акценти в пресконференцията бяха: "Скритите данни за радиоактивното замърсяване с Рутений 106 и изтеклия в интернет доклад на БАН за АЕЦ "Белене" и манипулациите на БЕХ и МЕ".

Рутерии 106 е изкуствен радионуклид. Той не се среща свободно в околната среда, а се получава при процеси, свързани с ядрения сектор, обясни Сандов.
Цяла Европа научи в средата на октомври, че има замърсяване. Още няма официално потвърждение от оператора на инсталацията, където е станала аварията, като се предполага, че това е инсталация в ядрения сектор, в "Маяк" или близо до него - Южен Урал, по поречието на река Волга. Там има установки на Русия, свързани с ядрени комплекси и с военни комплекси.

Кремъл разпита всички ведомства, но никой не знае как е освободен рутений-106

Кремъл разпита всички ведомства, но никой не знае как е освободен рутений-106

Онкологът на Челябинск Андрей Важенин посъветва хората да гледат футбол и да пият бира

Въпросите за ядрения сектор продължават да са табу, каза Сандов и допълни, че е възможно подобни аварии да се случват в производства на ядрено оръжие. Той настоя България да подпише Договора за неразпространение на ядрените оръжия

Радиоактивен облак не е минавал над България, уверява Националният център

Радиоактивен облак не е минавал над България, уверява Националният център

Няма опасност за здравето на гражданите

От Българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) на 6 октомври са оповестили наличието на рутений 106, каза Борислав Сандов. Вероятно това е авария от 5-та степен по ИНЕС (7-степенна скала за ядрени аварии), която е станала на 25 септември. От България само една измервателна станция - в Козлодуй, изпраща информация на 2-ри октомври. И Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е установила наличието на този изотоп, поясни екологът.

По времето, когато е установено повишеното наличие на рутений, у нас има валежи в Източна България. Тогава беше и наводнението в Бургас (25 октомври - б.р.), припомни Сандов. Първият период на полуразпад на тези частици е над година.

И Франция потвърди за радиационен облак над Европа

И Франция потвърди за радиационен облак над Европа

Няма непосредствена заплаха за човешкото здраве

Настояваме пълната информация да бъде оповестена, каза Сандов, който припомни, че в понеделник, 04 декември 2017 г., "Зелените" са внесли в администрацията на президента Румен Радев искане на заседанието на КСНС да се обсъди и радиоактивното замърсяване.

Д-р Петър Кърджилов - специалист по риск и кризисни ситуации, каза, че в Българските аптеки от години не се продава калиев йодид, който предпазва от рак при повишена радиоактивност.
На това ядреният експерт, работил в АЕЦ "Козлодуй", Георги Касчиев опонира, че ползването на подобни таблетки без ясна необходимост е опасно. Те са необходими само при радиоактивно замърсяване да наситят щитовидната жлеза с йод. Ако те бъдат взети без нужда, при паника от населението, хората може да развият сериозни болести.

АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа от доклада на БАН разчете Трайков

АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа от доклада на БАН разчете Трайков

Еленко Божков видя и някои окуражаващи констатации

Според Кърджилов, най-логичното е учените, участвали в доклада на БАН за АЕЦ "Белене", да върнат получените пари. Той припомни, че два румънски екоминистъра са изпратили свое становище при двата проекта за АЕЦ "Козлодуй" за удължаване на лиценза на 5 и на 6-ти блок. Документите са от 2014 и от 2015 г. с настояване при удължаване на експлоатацията да има цялостна оценка на околната среда и водите (ОВОС).
Тази оценка бе отказана от екоминистъра в кабинета "Орешарски". Лицензът на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" бе удължен преди месец, вероятно българската АЯР не се е съобразила с определени препоръки, предупреди Кърджилов.

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

Иска разрешение от БЕХ да го публикува целия

Не изпълнявайки препоръките на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), България се нарежда до страни като Иран и Северна Корея, които също не изпълняват препоръките за ядрените си политики, каза Кърджилов.

Българското общество трябва да разбере, че ядрената енергия не е това, което се е смятало през времето на социализма. През 2016 г. инвестициите в глобален мащаб за слънчева енергия са над 30 пъти повече от инвестициите в ядрени централи. За 2017 г. това се очаква да е около 5 пъти повече, допълни Кърджилов.

Според ядрения експерт д-р Георги Касчиев излиза, че БЕХ е държава в държавата. По-трудно ще бъде на правителството да пази доклада на БАН в тайна. На пресконференции излиза само екипа и външен за БАН човек, който няма научни степени. Бихме желали да разберем кои личности от БАН са участвали в изготвянето на доклада, каза той.

Г. Касчиев: В доклада на БАН за „Белене” има 5-6 „ако”, проектът е абсурден

Г. Касчиев: В доклада на БАН за „Белене” има 5-6 „ако”, проектът е абсурден

Не е показан целият доклад...

Касчиев обясни, че в доклада на БАН не се разглеждат алтернативи за други централи и енергоизточници. Не се гледат и други проекти. Понеже токът от "Белене" ще бъде скъп, се прави следната манипулация - цените ще растат. Ако намерите някоя държавна институция да потвърди тези прогнози, че токът ще расте с по 5-6%, Хасан ще се нарека, каза Георги Касчиев. Той е категоричен, че Докладът трябва да бъде публичен.

Финансистът и съпредседател на "Зелените" Владислав Панев мотивира мнението си защо възобновяване на проекта АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен проект. Условията в последните години са се променили по отношение на конкурентноспособността на енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които по думите му, произвеждат ток за 4-6 ст. на киловат час. Цената, по която се калкулира електроенергията, произведена от АЕЦ "Белене" е 16 ст. на киловатчас без ДДС. Останалите рискове пред АЕЦ "Белене", освен финансовия, са геополитическите и екологични.

Теменужка Петкова призна, че без "Росатом" не правим нищо по АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова призна, че без "Росатом" не правим нищо по АЕЦ "Белене"

Най-лошият вариант за оборудването - да не правим нищо

"Връзваме се за доставчик на енергия за десетилетия напред. Зависимостта от Русия ще преодолеем дори нищо да не правим. Единственият начин, по който Русия би могла да ни държи в зависимост, са нови ядрени мощности", каза Панев.

Петко Ковачев от Институт за зелена политика акцентира, че в доклада на БАН са подценени разходите за изваждане от експлоатация на отделните блокове на сегашната ни ядрена електроцентрала АЕЦ "Козлодуй". Излиза, че 60 г. АЕЦ "Белене" ще събира пари за ядрените отпадъци, но няма да финансира тяхното управление.

"В момента всички плащаме едни 5%, които производителите на електроенергия отиват във фонд "Сигурност" на електроенергийната система. Той трябваше да спаси Националната електрическа компания (НЕК) от загуба заради АЕЦ "Белене". Никъде не е заложено "Белене да си възстанови тази загуба, която всички плащаме", посочи Ковачев.

АЕЦ „Белене“ - финансово неустойчив при три сценария за сектора

АЕЦ „Белене“ - финансово неустойчив при три сценария за сектора

Анализ на Центъра за изследване на демокрацията

Може да се пита защо БАН смята, че развитието на ВЕИ в България и в региона няма да е така, както са поставени целите. ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 трябва да затворят след като им изтекат договорите. Целият доклад на БАН дори в първоначалния му вид изисква много внимателна партньорска проверка. В този вид не може да е приет за достоверен, категоричен е Ковачев.

Според него, всеки момент, когато говорим за АЕЦ "Белене", е източване на пари. Това става чрез проучвания, чрез анализ. По-добре да загубим 3 млрд. лева като досегашни разходи и да спрем проекта, отколкото да загубим 23 млрд. лева като го продължим, е мнението на Петко Ковачев.

Според Албена Симеонова, биофермер, която живее близо до Белене, Белене е сензитивна и земетръсна зона. Помним земетресението край Вранча от 1977 г. В Свищов тогава 120 души загинаха. Белене е район, в който са концентрирани много пчелари, животновъди, преобладават производителите на грозде - Никопол, Левски и Белене, каза тя и допълни, че производителите там искат екологично чист район. Там се намира резервата Персина - едно от най-посещаваните места. Вчера е създаден комитет за еколого икономическа защита, каза Симеонова.

По техни изчисления повече от 1000 работни места в АЕЦ "Белене" няма да бъдат разкрити там. Никой не пита населението от другия бряг на Дунава (в Румъния - б.р.), където живеят половин милион души, които се занимават изключително със селско стопанство и туризъм, каза Симеонова. Тя поиска румънското население да се позове на Конвенция за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда - известна с името Орхуска (от град Орхус, Дания).