България е изправена пред сериозна енергийна, социална и икономическа криза. За това предупреди лидерът на партия МИР Симеон Славчев на пресконференция в БТА. По думите му правителството на Кирил Петков вкара страната в тези кризи. Страната се намира и в сериозна морална, политическа криза, убеден е Славчев - Всеки гражданин по джоба си усещал кризите и голяма част от българските граждани едва свързват двата края, подчерта лидерът на МИР.

Партията е притеснена от доставките за ядрената ни централата, а ядрените ни реактори се захранват с руско гориво. Според Славчев не е ясно и къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво. Славчев настоява МЕ да изработи конкретен план с ясно начертани спешни стъпки. Той предлага да се смени доставчика на ядрено гориво и да се проучи чешкия опит в сферата.

България да вземе стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика, настоя Симеон Славчев. Според него страната ни трябва да изгради 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" и да се построи АЕЦ "Белене".

От партия МИР настояват и за спешен анализ на българската енергетика. Също така трябва да се анализира възможностите за други източници на енергия. Да продължи работата на въглищните централи, иска още партия МИР. Освен това той иска възстановяване на газовата дипломация и възобновяване на преговорите с "Газпром". Никой не ни е карал да плащаме газта в рубли, заяви Симеон Славчев.

Служебен кабинет може да ни остави без газ, смятат от ПП

Служебен кабинет може да ни остави без газ, смятат от ПП

В момента в България се доставя природен газ без дългосрочни договори

МИР настоява президентът да свика КСНС за газовата криза. Парламентът трябва да приеме закона за управление на кризи. Според лидера на МИР при вземането на решенията водещи трябва да са националните интереси, а не частно партийните.

Партия МИР е за развитието на ядрената енергетика, но против ядрените оръжия, отсече Симеон Славчев.

Пламен Стоянов подчерта, че партията още от март месец предупреждавала за опасността за доставките за страната ни. Той е притеснен за отработеното ядрено гориво от централата ни. Това е риск за екологията на страната ни и за радиационния фон.