Няма възможност да се намалят цените на горивата в рамките на очаквания от 30-40 стотинки.
Това заяви пред репортери председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Виждам тенденцията на цената на нефта да върви надолу и по всяка вероятност и нашите цени ще падат, каза Златев и обясни поевтиняването на цените на горивата с падането на международните котировки на нефта, за който каза: "нашата суровина".

Може да се говори за намаляване в рамките на 5-6 стотинки максимум по тогавашна дата (срещата между вицепремиера Томислав Дончев и Валентин Златев бе на 16 ноеври - б.р.), уточни петролният бос.

Големият въпрос е защо има бензиностанции, които продават на 2,20 и на 1,80 лв/литър гориво, каза Златев. Очаквам тези, които продават на 1,80 лв. да обяснят каква е структурата на цената на всеки литър бензин или дизел. Очаквам Националната агенция по приходите (НАП) и министерството на финансите (МФ) да кажат това възможно ли е, допълни председателят на петролната асоциация.

За да бъде изваден биокомпонент от състава на бензина, който се продава, трябва решение на Министерския съвет (МС) и промяна на закона. Има европейска конвенция, която указва, че на годишна база ние трябва да достигнем определени единици, уточни Златев.

Очаква се автошествие в София срещу цените на горивата и ниския стандарт

Очаква се автошествие в София срещу цените на горивата и ниския стандарт

Протестиращите тръгват от кварталите "Младост" и "Люлин"

Вариантът е за 3 месеца през зимата да ги извадим, но след това да компенсираме през лятото и вместо 6% да бъде 9 или 10%, каза Златев. Запитан, че тогава (август) горивата са по-скъпи и ако се натоварят и с процент биодобавка това би ги оскъпило Златев каза, че са представили тази логика пред вицепремиера Томислав Дончев и той я е възприел.

Горанов съобщава мерки за по-голяма прозрачност в ценообразуването на горивата

Горанов съобщава мерки за по-голяма прозрачност в ценообразуването на горивата

Ще задължим всеки един търговец на дребно на горива, когато издава фискален бон

Относно изявлението на финансовия министър Владислав Горанов Златев каза: "Ако касовата бележка е начин, по който ще изсветли всички участници на пазара на горива и ще научи българските граждани да си искат бончето от касовия апарат, ние приветстваме това решение. Друг е въпросът как технически ще бъде изпълнено. Тук очакваме решение от МФ", каза Златев.

Ние сме против протестите и сме съпричастни към всеки един български гражданин, който изпитва материални неудобства. Разбираме логиката защо част от тези хора са на улицата. Те са наши клиенти и ние се борим за тях. Протестите категорично нямат никакво отношение към свалянето на цените, заяви Валентин Златев.

Странно е защо преди 3 месеца, когато вдигахме цените заради цената на нефта никой не протестираше, сега, когато за последния месец и половина сме ги свали повече от 7 пъти хората протестират, каза Златев.

Актове за над 1 млн. лв. са издадени при проверки на горивата

Актове за над 1 млн. лв. са издадени при проверки на горивата

ДАМТН проверяват и зимните курорти

Когато вицепремиерът на Република България ни кани на среща ние няма как да откажем тази среща, допълни Златев за срещата си с Томислав Дончев, с когото обсъдиха мерки за намаляване цените на горивата.

На срещата при Дончев са обсъдили изваждане на биокомпонента, съкращаване на бензиностанции. На въпрос дали ще проверяват наличието на картел, Златев припомни, за разследване през 2016 г. за картел срещу 6 компании, участнички на пазара на горива, но по становище на КЗК от март 2017 г. няма такъв картел и не е установен.

В момента се прави секторен анализ на пазара на горива. Ще предоставим всички документи, които искат от КЗК.

Златев обясни, че технически и той не знае как ще стане изписването на касова бележка как всеки литър безнин.