Юрист по професия, патриот по душа.
Адвокат Христо Чолаков превръща семейната къща в хасковското селце Бориславци в исторически музей. Във фондовете на музея се съхраняват над 50 000 музейни единици.

Повече за идеята си пред News.bg разказа адвокат Христо Чолаков от Софийска адвокатска колегия, който всъщност е и директор на музей "Христо Чолаков".

През лятото на 2004 г., докато разчиства къщата си, в главата на тогава 29-годишния юрист, родом от Димитровград, се ражда идеята да съхрани предметите от миналото, символ на българщината, и да ги изложи именно в семейния дом. Такa къщата в село Бориславци, разположено на брега на река Арда, днес е превърната в частен исторически музей, носещ името на дядото на адвоката - Христо Чолаков. Кирпичените селскостопански постройки, където някога са затваряли едър и дребен добитък, и хамбарът се превръщат в дом на историческите, археологическите експонати и експозициите "Нумизматика" и "Минералология". В кошарата за овце пък днес е изложена експозицията "Етнография".

Адвокат Чолаков успява да съхрани и представи предмети, олицетворяващи бита, обичаите и предметите на българина до наши дни. В музей "Христо Чолаков" могат да се видят: дикани, чекръци, паламарки, станове, чакмаци, каменни корита, кобилици, шевни машини, сандъци, цървули, вретена, хурки, фенери, калъпи за кирпичени тухли, калъпи за цървули, калъпи за кашкавал, дървени рала, ютии, магани, седла и много други.

От 2006 г. музеят официално носи името на неговия дядо - Христо Чолаков, на когото юристът е кръстен. Хората от региона прегръщат идеята на адвокат Чолаков. Музеят се радва и на интерес от туристите, гостите на селото и язовира. Най-голямо обаче е вълнението за по-възрастните посетители, в чиито очи дори напират сълзи, тъй като изложените автентични предмети ги връщат в спомените им от детството.

Музеят разполага и със солиден снимков материал, онагледяващ "Панагюрското съкровище", "Вълчитрънското съкровище", "Рогозенското съкровище", както и минералното богатство на този край. Запечатани са и археологическите забележителности и местности в региона, сред които: Светилището на Дионисий "Перпирикон", Светилището на Орфей "Татул", "Менадрите на Арда", язовир "Ивайловград" и други.

Адвокат Чолаков не спира да обогатява колекцията, като през лятото на 2008 г. открива експозициите "Минералология" и "Нумизматика", които допълват представата за магическата красота на Родопите. 

Изграден е и параклис "Св. Св. Георги и Анна". Родителите на адвокат Чолаков посрещат посетителите. Входни такси няма, а при добро желание туристите могат да направят дарение за музея или да си закупят от сувенирите, изложени на входа.

Адвокат Христо Чолаков се занимава и с творческа дейност. Той е автор на книгите "Велики българи, променили света с изобретения, открития и постижения", "Кървавият път на българите от Мала Азия и Беломорска Тракия" и "Геоложки феномени в България". Има и четири книги с поезия и лирика: "Любов и омраза", "Шест дълги месеца в краткия живот", "Майка и син" и "Българска следа по европейска следа". Свои творби той е дарил на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"- гр.София, Централна библиотека на Българска академия на науките - гр. София, Библиотеката на СУ "Св. Климент Охидски"- гр. София, Столична библиотека - гр.София, Архив "Българска Книжнина"- гр. София, Народна библиотека "Иван Вазов" - гр.Пловдив и други.