Астрономи откриха още 10 малки луни около Юпитер. Така общият им брой е 79, пише британският журнал Nature.

Едно от откритията е "странна птица", която се движи в противоположна посока на съседите си.

Откриването на луните ще помогне за допълнително разбиране на историята на зараждането на Слънчевата система.

Съществуването на толкова много малки луни предполага, че те са се появили след космически сблъсък, който е довел до формирането на Юпитер преди повече от 4 милиарда години.

"Те не са се формирали с планетата, но най-вероятно са уловени от планетата по време или след епохата на формиране на планетата", коментира Скот Шепърд, астроном в Департамента за земен магнетизъм към Учреждението Карнеги за наука във Вашингтон.

Екипът на Шепърд обикновено търси обекти отвъд Плутон и понякога забелязва планетни спътници по време на тези проучвания. През миналата година групата съобщи за още две луни около Юпитер. При този случай учените гледаха за голяма предполагаема планета, известна като Планета 9. Юпитер е в същата част на Космоса.

Новите луни са засечени с 4-метровия телескоп "Виктор Бланко" в Чили.

Спътниците са малки - между 1 и 3 километра. Седем от тях са на повече от 20 километра от Юпитер и в противоположна посока на ротацията на планетата. Това ги поставя в категория, известна като ретроградна луна.

Осмата луна е по-различна, защото се движи в същата част на Космоса като ретроградна луна, но е проградна ( същата посока като въртенето на Юпитер около оста).

Деветата и десетата новооткрити луни са по-близо до Юпитер, които се движат в същата посока на планетата.