Министърът на културата Боил Банов не разбира защо казусът с Червената къща се поставя в момента, включително и като ябълката на раздора между него и предшественика му Вежди Рашидов.

На брифинга в Министерски съвет във връзка с допълнителната помощ, която държавата ще разпредели за свободните артисти, Банов определи Червената къща като "странно място" с "несъвместимо съжителство" от последните години. "Не виждам и не разбирам казуса", посочи Банов, според когото "вероятно запалването за тези коментари е причинено от засечения опит на собственика да отдаде под наем своята част в къщата.

"Частният собственик е влязъл правомерно, но е допуснат неправомерно от държавата във времето", категоричен бе Боил Банов, като поясни историята на казуса:

В началото на 50-те г. и началото на 60-те г. един от наследниците на големия скулптор дарява своя част от къщата на държавата, после държавата преценява и взема останала част, като изплаща обезщетения и сградата става паметник на културата с публична държавна собственост.

2000-та година един от наследниците, "по някакъв парадоксален начин" по думите на Банов, си връща част от къщата през реституция - първи надпартерен етаж, 12-14 части от ателието, тоест държавата в лицето на Националната галерия, има 2/14 от цялото ателие, и идеални части от двор, мазета. Ателието представлява всъщност културна и историческа стойност от сградата. "Реално се влиза в несъвместимо съжителство", обясни Боил Банов. По думите му, "който е допуснал този парадокс, оставаме нещата на неговия морал и етика".

В момента, след приключването на договора за наем с "Клиринг хаус", които са плащали и на МК, и на частния собственик за ползването на Червената къща, този собственик използва своята част за хостел и отдаване под наем и е несъвместимо с идеята на втория етаж да има галерия или изобщо някакво културно пространство. Държавата е собственик на 2/14 части от ателието и това я поставя в несъвместимо съжителство, въпреки че и досега собствеността е публично-държавна, по думите на Банов.

Боил Банов обясни, че към момента галерията не може да влезе в контакт със собственика дори и за да декларира откупуване. Националната галерия също се опитвала непрекъснато да влезе в контакт със собственика да плаща наем, за да ползва пространството, но и това засега няма резултат.

Иначе Национална галерия има проект за създаване на музей и музеен кът, включително и с филм за Андрей Николов.

Боил Банов добави, че ще води разговори с премиера Бойко Борисов, за да си откупи държавата останалия дял от Червената къща. Визията на държавата е да спре отдаването й под наем. "Червената къща" няма да се отдава на публичен търг. Такъв риск не мога да поема", отсече Банов.

Иначе по отношение на Червената къща има идеи и планове, но те не могат да се осъществят, докато собствеността не се уточни.