Blue Origin, частната космическа компания на основателя на "Амазон" Джеф Безос, успешно изстреля ракета за многократно използване за 15-и път, информира ДПА.

"Blue Origin успешно завърши 15-ата последователна мисия до космоса и се върна днес", отбелязват от фирмата и подчертават, че са проведени симулации на движение с астронавти и операции за бъдещи полети с клиенти на борда.

В съобщението се пояснява, че тази мисия бележи още една утвърждаваща крачка към изпращане на астронавти.

Ракетата е изстреляна от площадката на компанията в Западен Тексас.

Ракетата с капсулата достигна височина от 105 километра преди да се върне на Земята.

За първи път персонал на Blue Origin влезе в капсулата преди изстрелване и проведе серия от тестове в капсулата, симулирайки подготовката на астронавти. След като капсулата се приземи, бяха симулирани процедурите на астронавтите след полет, отваряне на шлюза и излизане от капсулата.

Blue Origin е една от няколко компании, които в момента експериментират с космически кораби за многократна употреба. Такива ракети и капсули могат да направят пътуването до космоса много по-евтино.

Безос основа Blue Origin преди около 20 г. Компанията планира да използва ракетата New Shepard за изпращане на частни клиенти в космоса. Все още не е обявено кога ще се случи.